Božićna fijakerijada

Izvor: RTS, 07.Jan.2013, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićna fijakerijada

Centralnim ulicama Kragujevca prodefilovala Božićna fijakerijada. Vožnja, u kojoj je učestvovalo desetak fijakera, organizovana posle višegodišnje pauze.

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika u Kragujevcu je organizovana Božićna fijakerijada koja je prodefilovala centralnim gradskim ulicama i zaustavila se na Hipodromu, gde su učesnici počašćeni kuvanom rakijom, vinom i pečenjem.

U Božićnoj vožnji fijakerom, koja je organizovana posle višedecenijske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pauze, gradom je prodefilovalo desetak fijakera vlasnika iz Kragujevca i susednih opština.

Građani na gradskim ulicama uživali su u svojevrsnoj promenadi kočija i lipicanera iz šumadijskih ergela.

Fijakerijadu na Božić organizovao je konjički klub "Kraguj". Predsednik tog kluba Bojan Ilić kaže da je namera da ta manifestacija preraste u tradiciju kakva je nekada postojala u Srbiji, i da bude što više učesnika.

Vožnja fijakerima je stari običaj, u kojem su, kako objašnjavaju etnolozi, učestvovali članovi porodica, i mladi i stari, kako bi simbolizovali jedinstvo i slogu.

U Srbiji prvi fijaker upregnut je pred konakom Jevrema Obrenovića u Šapcu, tadašnjeg gospodara šabačke nahije i brata kneza Miloša Obrenovića.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.