Bitka za Aerodrom

Izvor: Politika, 15.Jun.2012, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za Aerodrom

Više stotina žitelja ovog kragujevačkog naselja svakodnevno protestuje protiv odluke gradske vlasti da se zelene površine i dečija igrališta pretvore u građevinske parcele

Kragujevac – Od 11 lokacija koje je „Preduzeće za izgradnju grada“ nedavno ponudilo investitorima u zakup na 99 godina – tri se nalaze na Aerodromu, jednom od retkih naselja koje je u jeku gradnje uspelo da sačuva izgled urbanističke celine precizno definisane još osamdesetih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prošlog veka. Kako je planirano, na tim lokacijama biće izgrađeno ukupno šest poslovnih i stambenih objekata, a nadležni tvrde da će Aerodrom na taj način dobiti novi, moderniji izgled. Ova odluka, međutim, podigla je na noge više stotina žitelja ovog naselja, koji danima protestuju protiv namere gradske vlasti da zelene površine i dečija igrališta pretvori u građevinske parcele.

– Ovde su se igrala naša deca, sada i unučići. Kud će svi oni ako neko podigne zgradurine – zabrinuta je baka Slobodanka Stašić, koja ne propušta nijedan protest ispred svoje zgrade u bloku 5, gde je previđena izgradnja čak četiri stambeno-poslovna objekta.

Njena komšinica Marija Stanković takođe je redovna na protestima, na kojima se iz dana u dan okuplja sve više meštana.

– Za decu je ovo žalosno, a za nas penzionere ubitačno. Prosto ne mogu da verujem da je neko rešio da nas otera odavde. Zar treba da se odmaramo na ulici? – pita se ova stanarka, ozlojeđena odlukom gradske vlasti da se na zelenoj površini između lamele 1 i 2 u bloku 5 izgradi nova šestospratnica i parking.

Iako razume „emotivnu reakciju“ svojih sugrađana, direktor „Preduzeća za izgradnju grada“ Veljko Merdžan navodi da nije reč „ni o kakvim zelenim površinama i dečijim igralištima, već o građevinskim parcelama koje su kao takve definisane u svim dosadašnjim planovima“.

– Radimo na osnovu zakona i odluka Skupštine grada, a prema već usvojenom generalnom i detaljnom urbanističkom planu za ovo naselje. One koji sada protestuju podsetio bih da je odluka o formiranju građevinskih parcela bila istaknuta na prostorijama mesne zajednice, da je javna rasprava prošla i da niko nije imao nijednu primedbu – navodi Merdžan  za „Politiku“.

Iako se, kako kaže, do sada niko nije javio na oglas koji je početkom juna raspisalo pomenuto preduzeće, naš sagovornik smatra da potencijalni zakupci građevinskih parcela ne bi smeli da imaju problema prilikom realizacije svoje investicije.

– Grad ne daje u zakup tuđe, već svoje zemljište. Zato smatram da je protest dela žitelja naselja Aerodrom neopravdan. Kako biste se vi poneli u situaciji da neki komšija protestuje samo zato što u svom dvorištu želite nešto da sagradite, a držite se svih zakona, planova i propisa. Zato, uopšte, ne razmišljam da bi investitor koji ispuni kriterijume mogao da ima bilo kakvih problema – kaže Merdžan.

Žitelji Aerodroma koji se svake večeri u 19 sati okupljaju ispred svojih zgrada tvrde da je problem već nastao, a svoje nezadovoljstvo povodom odluke gradske vlasti pojedini saopštavaju pomoću improvizovanog razglasa.

– Naša reakcija jeste emotivna, jer ostajemo bez prostora za igru i odmor. Ali ovo je i urbanistički, i infrastrukturni, i ekološki problem. Evropski gradovi veličine Kragujevca šire se po obodima, niko tamo ne dira staro jezgro i već formirana naselja, a naši vlastodršci su doneli odluku da napadnu upravo takve celine. Nisam protiv razvoja grada, ali mislim da je ovo pogrešna odluka, u svakom smislu – kaže mladi Nemanja Borisavljević, takođe stanar bloka 5.

Iako su odlučni da nastave proteste i sakupe dovoljno potpisa za peticiju koju bi uputili nadležnima, žitelji Aerodroma sumnjaju da će gradska vlast promeniti svoju odluku. Kažu da su tokom prethodnih godina mnogi sugrađani protestovali zbog sličnih odluka, ali da još nikom nije pošlo za rukom da se izbori za svoja prava.

Brane Kartalović

objavljeno: 16.06.2012
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.