Bezbrižni u narednih godinu dana

Izvor: Vesti-online.com, 16.Sep.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbrižni u narednih godinu dana

Neopisivi životni uslovi i teška situacija porodice Rajković iz Kragujevca, koja živi u četiri kvadratna metra adaptiranog klozeta u centru grada, dotakla je srce redovnu čitateljku "Vesti" Mirjanu iz Australije, kao i njenu porodicu, koji su ne časeći časa odlučili da im pomognu. To su i učinili kada su nedavno posredstvom naše Redakcije u Sidneju, za ovu petočlanu porodicu uputili 1.000 dolara.

Hvala do neba: Nebojša Rajković sa Zoranom, Anđelom i Marijana sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bebom Anastasijom

 

Uz ovaj vredan novčani dar stiglo je i toplo pismo u kome između ostalog piše:

"Čitajući Humanitarni most, zaprepastila me je činjenica da porodica Rajković sa novorođenčetom živi u poljskom toaletu od samo četiri kvadrata. Zato im šaljem ovaj dar zajedno sa porodicom od srca. Koliko sam imala priliku da u saznam u "Vestima", Nebojši je bilo u planu da preuredi garažu u dvorištu, kako bi njegova porodica imala više prostora za život".

 

Socijalni stan iduće godine

Prema poslednjim informacijama iz Centra za socijalni rad, u planu je izgradnja stambenog kompleksa na mestu gde žive Rajkovići.

- Zgradu i dvorište u ulici Pariske komune u centru Kragujevca, zadužio je moj pokojni otac. Imam pravo na odvojeni stan, baš kao i moja braća iz dvorišta. Centar za socijalni rad mi je poručio da se strpim još malo i da će iduće godine u ovo vreme stanovi verovatno biti gotovi - napominje Nebojša Rajković.

"Majstor mu je za to tražio 600 evra, a mi sada šaljemo malo više, kako bi svoj san ispunio pre zime. Želimo im mnogo sreće i dobrog zdravlja, neka ih milostivi Bog čuva. Isto tako, ovom prilikom im čestitamo rođenje ćerke Anastasije i želimo svako dobro".

Novopristigla vredna donacija dobrotvora iz daleke Australije, bila je povod da reporteri "Vesti" ponovo posete ovu porodicu, uruče novac i proslede dobre želje. Sa Nebojšom Rajkovićem, Zoranom i Anđelom, susreli smo se u samom centru Kragujevca. Tom prilikom saznali smo i odluku o kojoj je ovaj čovek dugo razmišljao, a to je da se za neko vreme sa suprugom i decom preseli u Niš.

 

Dobijenom donacijom, Nebojša i Marijana i njihovo troje dece, Zoran, Anđela i tek rođena Anastasija, platiće kiriju za dvosobnu kuću za godinu dana, do kada bi trebalo da im kragujevački centar za socijalni rad dodeli prvi slobodan stan. Nebojšini planovi i želje da adaptira garažu u dvorištu, koja je na gradskom zemljištu su se, u međuvremenu, izjalovile iz više razloga.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

Prvo, zato što smo ustanovili da bi morao da ima građevinske dozvole za to, a osim što bi one mnogo koštale, pod velikim su znakom pitanja. Pošto se radi o gradskoj imovini, Nebojša se plaši da bi donaciju namenjenu za adaptaciju garaže uludo potrošio, jer su sve zgrade u tom dvorištu planirane za rušenje.

 

Hvala svima

- Želim da se zahvalim svim čitaocima "Vesti" koji su mi poslednjih nekoliko meseci slali novac i garderobu. To nam je pomoglo da preživimo i da za malu Anastasiju kupimo sve što treba. Neka ih Bog čuva, kao što brine o meni i mojoj porodici. Neka im se dobro, dobrim vrati. Jedina moja želja je da svoju decu sklonim od tog načina života, zato ih vodimo u Niš, pošto ne želim da imaju bilo kakve probleme i traume. Oni moraju da budu čisti, uredni, nahranjeni. Isto tako želim da ih spremim da jednog dana upišu i završe škole - kaže Nebojša Rajković, brižan otac.

- Marijana i ja smo odlučili da je za našu decu bolje i sigurnije da se privremeno preselimo u Niš, gde već žive njeni roditelji. Našli su nam stan, koji ćemo plaćati 60 evra mesečno u naselju Donja Vrežina. Imaćemo kuhinju, kupatilo i dve sobe. Novac, koji nam je stigao iz Australije dovoljan je da odahnemo na neko vreme i da deca ne trpe stresove okruženja u kome sada živimo. Hvala do neba toj dobroj ženi i njenoj porodici. Ona ni ne sluti koliki kamen nam je pao sa srca, niti može da zamisli koliko nam ovo znači. Neka njoj i njenoj porodici Bog da svako dobro i sreću - priča Nebojša, kome smo predali koverat sa novčanim prilogom donatorke Mirjane iz Australije.

Drugi uzrok ovakve odluke je između ostalog i taj što je Nebojšu i njegovu porodicu sustigla i nova nevolja, zbog koje je najviše odlučio da se preseli. Kako, naime, u tom dvorištu stanuje još nekoliko romskih porodica, zbog loših međusobnih odnosa, osujetile bi i njegov pokušaj da dogradi još jednu sobu. Zato Nebojša i Marijana već pakuju ono malo stvari što imaju i planiraju privremenu selidbu.

 

Pošto smo se sastali u centru grada, Rajkovići su iskoristili tu priliku i novčani dar odmah ostavili na račun u banci. Tvrde da je tako "sigurnije", dok sa gazdom u Nišu ne sklope ugovor o rentiranju kuće. Adaptirani WC ostaje njihov i služiće kada budu povremeno dolazili u Kragujevac.

Nebojša nam tvrdi da će u Nišu, takođe, naći neki posao, kao što je dosad prao šoferšajbne na semaforu. Sa socijalnim davanjima od države i dečjim dodacima misli da "neće prelivati", ali da će nekako moći da prehrani porodicu. Obećali su nam da će nam poslati fotografije kuće koju će iznajmiti zahvaljujući dobrotvorki iz Australije. Kažu u glas da su zahvalni svima koji su ih se setili i pokušavali da ublaže njihovu muku. Dodaje da nijedan dinar koji je dobio od dobrotvora nije uludo potrošio.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neprestano u srcu dobrotvorke

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2013, 00:17

Ovozemaljski anđeo čuvar najmlađeg člana sedmočlane porodice Jović iz sela Uševce kod Vranja, osmomesečne bebe Sanje Jović, nastavlja da misli i pazi na svoju malu štićenicu...Stižu im lepi pokloni: Aleksandra i Sara Jović.. .. .. ..U pitanju je dobročiniteljka Ljiljana iz Australije,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.