Bdenje u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 21.Okt.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bdenje u Kragujevcu

Multimedijalno kulturno - umetnička manifestacija “Bdenje“ koja se tradicionalno organizuje noć uoči Velikog školskog časa, održana je sinoć u Spomen - muzeju “21. oktobar“.

Program je otpočeo otvaranjem izložbe “Susedi kojih više nema: stradanje Roma u Kragujevcu oktobra 1941. godine“ autorke Kristine Jorgić. Na 18 panoa, brojnim fotografijama i dokumentima, likovnim i grafičkim prilozima o stradanju 205 identifikovanih Roma, izložba doprinosi prikazivanju jedne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << stranice istorije Kragujevca i okupirane Srbije. Osim osnovnih činjenica o istoriji Roma i Sinta u Evropi i Jugoslaviji, prikazane su i činjenice o rasističkoj politici nacističke Nemačke prema njima. Uoči Drugog svetskog rata oko milion Roma i Sinta je živelo u Evropi. Tokom rata ubijeno je oko 250 000 Roma, od kojih su na desetine hiljada bila deca.

Izložba, prema rečima Kristine Jorgić svedoči o običnim ljudima jedne marginalizovane i ranjive grupe, o ličnim životima i sudbinama, od kojih svaka zaslužuje da bude zabeležena i prezentovana javnosti. Broj romskih žrtava je svakako veći i potrebna su nova istraživanja za formiranje spiska žrtava. Nadam se, istakla je autorka Kristina Jorgić,  da će izložba doprineti kulturi sećanja na sve nevine žrtve pa i na Rome, da ćemo na taj način poslati poruku da patnja ne sme da se relativizuje, a nasilje opravdava i da svaki lični čin otpora, bilo ratu, bilo nasilju, treba da bude upamćen.

Nakon izložbe čiju je ralizaciju omogućilo Ministarstvo kulture i informisanja, publici je predstvljena drama “Nisam kriv što sam živ“ autora Đorđa Milosavljevića koja će danas biti izvedena u okviru Velikog školskog časa.

Probao sam da u tom dramskom tekstu spojim životna iskustva ljudi koji su preživeli taj strašan događaj i iskustva moje generacije koja je o tom događaju samo mogla da sluša na ovom mestu, kazao je Milosavljević. Pokušao sam da progovorim u ime preživelih, o problemu koji je širi od Šumarica i 21. oktobra.

Bdenje u Muzeju “21. oktobar“ završeno je koncertom Gradskog kamernog hora Liceum i Kragujevačkog pevačkog društva.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.