Bardu našeg glumišta, Voji Brajoviću uručena statueta Joakim Vujić: Umesto govora, odlučio se za stihove

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2024, 13:54

Bardu našeg glumišta, Voji Brajoviću uručena statueta "Joakim Vujić": Umesto govora, odlučio se za stihove

"Pojava, ličnost, karakter, talenat, harizma, nadahnuće, to su osobine koje karakterišu ovog umetnika", istaknuto je u odluci žirija.

U kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru glumcu Vojislavu Voji Brajoviću uručena statueta "Joakim Vujić" koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.

Odluku o dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji doneo je žiri u sastavu: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Jelena Kajgo, dramska spisateljica, Miloš Latinović, književnik i direktor Bitef teatra, Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka Pozorišta za decu i mlade u Kragujevcu, Ana Kolanđeli, glumica Knjaževsko-srpskog teatra i Mladen Knežević, glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra.

Žiri u svom obrazloženju ističe:

- Malo je glumaca za koje možemo da kažemo ono čuveno, bard našeg glumišta, a Voja Brajović je upravo to, bard glume, ličnost koja je svojim umećem, talentom, harizmom i šarmom, obeležila decenije našeg teatra, filma i televizije. Otmenog držanja, blage prirode, a snažnog glumačkog izraza, Brajović u svaku ulogu unosi višeslojnost i nijanse. Ništa ne ostaje na površini, ništa nedorečeno, ništa preterano, sa merom i nadahnućem svojstvenim samo malom broju odabranih. Borio se za svoju profesiju i kao ministar kulture i kao predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije. Posle brojnih uloga u decenijama koje su pratile razvoj srpskog teatra i filma, njegovo poslednje ostvarenje u predstavi ’Otac’ na sceni Ateljea 212 svedočanstvo je pune glumačke zrelosti, energije koja isijava na sceni, i čini da teatar dobije punoću a publika katarzu. Pojava, ličnost, karakter, talenat, harizma, nadahnuće, to su osobine koje karakterišu Voju Brajovića, osobine koje su mu donele brojne nagrade, pa tako i ovu, Statuetu "Joakim Vujić" za životno delo - navodi se u obrazloženju žirija.

Umesto prigodnog govora prilikom dodele statuete bard srpskog glumišta na sceni "Joakim Vujuć" kazivao je pesmu Ljubomira Simovića o zmiji.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu pripala je Ivanu Vidosavljeviću, dok su godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra pripale glumcima Nenadu Vuleviću, Jasmini Dimitrijević i Katarini Janković, glumici Mariji Rakočević za doprinos afirmaciji Teatra, i Mariji Vujičić, rekviziterki.

Premijerom predstave "Staklena menažerija" Tenesi Vilijamsa u režiji Olivere Ježine i svečanom dodelom nagrada, sinoć je u Knjaževsko-srpskom teatru obeležen Dan teatra i 189. godina od njegovog osnivanja.

A post shared by KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR (@knjazevskosrpskiteatar)

Srbija Danas/Instagram/knjazevskosrpskiteatar
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.