Asistenti u porodici veoma važni i deci sa autizmom i roditeljima

Izvor: RTS, 17.Nov.2018, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asistenti u porodici veoma važni i deci sa autizmom i roditeljima

Na Međunarodni dan tolerancije, kragujevačko Udruženje za pomoć osobama sa autizmom predstavilo je projekat "Asistent u porodici". Program koji finansira grad Kragujevac ima veliki značaj za decu i za kvalitetniji život cele porodice.
Lekari su dijagnostikovali autizam kada je Tamara imala godinu i po dana. Od tada traje desetogodišnja briga njene porodice, potreba da je razume i pomogne joj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Tamari je potrebna danonoćna pažnja koju joj, pored roditelja i sestre, pruža i stručna asistentkiinja.
To mnogo znači, pogotovo što se odvoje malo i od roditelja, da mi imamo malo lufta za sebe, da odemo kod lekara i na običnu neku kafu", kaže Bratislava Đoković, "mi moramo toj deci da nađemo nekog da ih pričuva, što je izuzetno teško."
Zbog specifičnosti autizma, nekoliko asistenata je odustalo. Budući defektolog Ksenija Milosavljević, nije. Sa puno ljubavi i strpljenja, sa Tamarom provodi dosta vremena u šetnji i svakodnevnim aktivnostima.
"Pričom podstičemo razvoj komunikacije, naravno u meri ukojoj je to moguće, kod deeta, kao i razvoj socijalno prihvatljivih oblika ponašanja", objašnjava Ksenija Milosavljević, asistent u porodici.
Pomoć osobama sa autizmom i porodicama dece sa smetnjama u razvoju deo je strategije razvoja socijalne zaštite i finansira ga grad, kaže Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća Kragujevca:
"Ove godine je to projekat koji se sprovodi šest meseci, i čiji je finansijski iznos 400.000 dinara."
"Osnažujemo asistente i stalno tražimo nove", ističe Danijela Nešović, potpredsednica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom. "Trenutno nimamo šestoro asistenata, a akcionim planom predvideli smo da ih imamo osam."
Asistent u porodici pokazao se kao jedna od najkvalitetnijih usluga u sistemu socijalne zaštite. Udruženje za pomoć osobama sa autizmom ima 56 članova, a tu uslugu, koristi 15 porodica.
 
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.