Izvor: JUGpress.com, 22.Jun.2023, 17:51

Apel organizacija civilnog društva: Nedopustivo objavljivanje medicinskih podataka povređenih u masovnim pucnjavama

BEOGRAD-KRAGUJEVAC

Ministarka zdravlja Danica Grujičić u nedavnoj izjavi za medije iznela je poverljive lične podatke o zdravstvenom stanju povređenih u masovnim pucnjavama koje su se dogodile početkom prethodnog meseca u Beogradu i Mladenovcu. Između ostalog, Grujičić je u javnost iznela detalje o trenutnom zdravstvenom stanju povređenog deteta u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar” kao i svoja predviđanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << o potencijalnom daljem razvoju njegovog stanja. Pored toga iznela je i medicinske podatke o devojčici preminuloj od posledica povreda u pucnjavi, kao i oporavku devojke povređene u pucnjavi u Mladenovcu. 

Izjava ministarke protivna je članu 21. Zakona o pravima pacijenata kojim se garantuje pravo na poverljivost podataka o zdravstvenom stanju pacijenta, a lica koja neovlašćeno raspolažu podacima iz medicinske dokumentacije i iznose ih u javnost odgovorni su za odavanje naročito osetljivih podataka. Kako ministarka nije lekarka nijednog pomenutog pacijenta ona ne sme da ima pristup podacima iz njihove medicinske dokumentacije koji pripadaju grupi veoma osetljivih podataka. Nijedan zdravstveni radnik koji učestvuje u lečenju pacijenta ne sme da objavljuje u javnosti podatke iz medicinske dokumentacije. U konkretnom slučaju, iznošenje medicinskih podataka u javnost predstavlja ozbiljnu zloupotrebu pozicije u Vladi ministarke zdravlja. Ovo nije prvi put da ministarka Grujičić, kao ni drugi članovi i članice Vlade javno dele lične podatke žrtava i njihovih porodica ili druge osetljive podatke iz slučaja, koje zatim odjeknu u medijima. Detaljno medijsko praćenje zdravstvenog stanja povređenih započelo je odmah nakon tragedija, a traje i dalje. Objavljivanjem ovih podataka državni funkcioneri, kao ni mediji koji su njihove izjave u celini prenosili, nisu radili u javnom interesu, već su zloupotrebljavali osetljive podatke čime su potencijalno dodatno uznemirili žrtve, njihove porodice i sve direktno pogođene ovim zločinom, kao i celokupnu javnost u trenutnoj kriznoj situaciji u zemlji.

Iako su javni funkcioneri od prvog dana u javnost iznosili osetljive podatke o žrtvama i samim zločinima, mediji snose profesionalnu odgovornost za prenošenje ovakvih izjava. Kodeks novinara Srbije nalaže da čak i kada se dogode ovakve greške državnih organa, mediji ne smeju nekritički prenositi takve informacije. Činjenica da predstavnici institucija konstantno narušavaju pravo na privatnost žrtava i njihovih porodica ne podrazumeva pravo medija da krše novinarske principe.

Dole potpisane organizacije apeluju na Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da reaguje na kršenje zakona koji štiti prava pacijenata, a koji narušava njihovu privatnost i potencijalno može izazvati štetne posledice. Pozivamo i ministarku Grujičić kao i druge članove i članice Vlade na odgovornost za javno izgovorenu reč. Konstantno iznošenje ličnih podataka žrtava u javnost je nedopustivo. Apelujemo i na medije da se uzdrže od nekritičkog prenošenja izjava predstavnika i predstavnica vlasti, i da imaju na umu odgovornost koju imaju prema javnom interesu, kao i štetne posledice koje neprofesionalno izveštavanje može imati.

Podsećamo da je istog dana kada se desila pucnjava u OŠ “Vladislav Ribnikar” načelnik policijske uprave Beograda Veselin Milić izašao u javnost sa spiskom dece koja su bila meta, što je ugrozilo bezbednost dece koja se i dalje suočavaju sa pretnjama o nastavku nasilja, navodi se u saopštenju koje potpisuju:

Institut za medije i različitost – Zapadni Balkan

CRTA – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Komitet pravnika za ljudska prava Yucom

Asocijacija nezavisnih lokalnih medija Local Press

Pravni skener


I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Udruženja civilnog društva: Nedopustivo objavljivanje podataka o zdravstvenom stanju povređenih

Izvor: Radio 021, 22.Jun.2023

Ministarka zdravlja Danica Grujičić iznela je poverljive lične podatke o zdravstvenom stanju povređenih u masovnim pucnjavama koje su se dogodile početkom maja, saopštilo je nekoliko udruženja.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.