Ako ste pomislili da je spoljašnost nove kuće Đure Jakšića sramna, čekajte da vidite unutrašnjost

Izvor: Luftika.rs, 29.Maj.2020, 11:13

Ako ste pomislili da je spoljašnost nove kuće Đure Jakšića sramna, čekajte da vidite unutrašnjost

Pisali smo o sramnoj, nazovi, replici kuće Đure Jakšića u Kragujevcu. To nije replika, već potpuno nova kuća koja nema nikakve sličanosti sa originalnom kućom u kojoj je boravio slavni srpski pisac i slikar. Prava kuća je nažalost sravnjena do temelja.
Kada smo pravili taj naslov, nismo očekivali da će nam isti pridev „sramno“ trebati i za novi tekst kojim prenosimo unutrašnjost te „replike“.
Umesto „sramno“, mogli bismo napisati i „skandalozno“ da snaga tog >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << pojma nije umanjena prečestom i ne uvek opravdanom eksploatacijom po kuririma, aloima, informerima i sl.
E pa evo, skandalozne i sramne unutrašnjosti nove kuće Đure Jakšića.
Foto: Glas Šumadije Đuru stavite gore, rakija ima prioritet Objekat je površine je 360 m/2 i ima dve etaže.
Gornji, galerijski deo biće korišćen za izložbe, promocije, okupljanja umetnika i slične događaje iz oblasti kulture, piše Glas Šumadije. Ovim delom upravljaće Narodna biblioteka.
Planirano je da u tom delu najpre budu izloženi predmeti vezani za život i rad Đure Jakšića, koji će kasnije biti deo stalne postavke.
Na ulazu prodaja rakije i vina Donja etaža, površine 150 kvadrata, namenjen je vinsko rakijskom habu, kao mestu za promociju i prodaju šumadijskih vina i rakija, u cilju podrške razvoju teritorijalnog identiteta Šumadije i unapređenja proizvodnje tipičnih proizvoda.
Tim delom kuće upravljaće Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.
Foto: Glas Šumadije Biće izloženo oko 100 vrsta rakija i vina iz Šumadije koje će posetioci moći da degustiraju i kupe. Takođe, u tom delu objekta svi članovi Udruženja rakijaša i vinara moći će besplatno da organizuju promotivne aktivnosti.
Organizacija događaja za 70 ljudi Objekat je kao što vidite moderno tehnički opremljen i ima odlične mogućnosti za organizaciju specijalnih događaja. U gornjem delu po potrebi može da se postavi 50 dok u donjem ima 70 mesta za sedenje tokom očigledno planiranih prezentacija.
Da Đura može da virne Sigurno bi našao bolji pridev od „sramno i skandalozno“. A mi bismo se pokrili ušima i sakrili u mišiju rupu.
Ali zaista, zbog ovoga bi se u uređenim državama i osvešćenim društvima gubila vlast.
Foto: Glas Šumadije Da li je reč o koristi, nečijoj „genijalnoj“ ideji, nepoznavanju kulture, istorije, neobrazovanosti, nemaru, nemanju svesti o značaju spomenika kulture ili nešto drugo, ostavljamo vama da procenite.
Ali kao medij, moramo istaći da je rezultat ove „brige“ za kulturu, pa u najmanju ruku sraman i skandalozan. Spomenici kulture su neprocenjivo bogatstvo. U Srbiji je jedno od njih bespovratno izgubljeno i na perfidan način iskorišćeno za projekat prodaje vina i rakija.
Ostali smo dužni informaciju da je ova investicija koštala oko 35 miliona dinara. Grad Kragujevac je u rekonstrukciju uložio 27 a švajcarska vlada osam miliona dinara.
Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj i Svetozar Miletić postali su Dobar, Loš i Zao

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.