ALARMANTNO! Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2024, 12:41

ALARMANTNO! Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja

Tri bebe zaražene velikim kašljem su iz Kragujevca, dok su dve iz Aranđelovca.

Pet slučajeva velikog kašlja potvrđeno je u Šumadiji kod beba mlađih od dva meseca. Tri bebe su iz Kragujevca, dok su dve iz Aranđelovca, prenosi iKragujevac.

- Pošto su izuzetno male, ove bebe nisu mogle da budu vakcinisane, što ih čini izuzetno ranjivim na infekciju - izjavio je predstavnik Kragujevačkog instituta za javno zdravlje.

Da bi se poboljšala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << detekcija i kontrola ove zarazne bolesti, Institut u Kragujevcu od aprila počinje sa radom novog laboratorijskog odeljenja za testiranje na veliki kašalj. Testiranje će biti besplatno i finansirano iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

- Sumnjamo na veliki kašalj ako kašalj traje duže od dve nedelje i nema drugog očiglednog uzroka - upozoravaju sa Instituta za javno zdravlje Srbije.

- U takvim slučajevima neophodno je laboratorijsko testiranje kako bi se potvrdila ili odbacila infekcija - dodaju.

Lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu kako bi se zaštitili od velikog kašlja.

Podsetimo, u Srbiji je od početka epidemije velikog kašlja zaraženo 1342 osobe.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.