5 sati pregovora o višku u Zastavi

Izvor: B92, Beta, 28.Dec.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 sati pregovora o višku u Zastavi

Beograd -- Nastavljaju se pregovori Ministarstva ekonomije i sindikata "Zastava automobila". Nastavljaju se i protesti u Kragujevcu.

Radnici "Zastava automobila" koji su proglašeni tehnološkim viškom i danas se okupilo ispred Skupštine grada Kragujevca, a predstavnici sindikata pregovarali su sa Ministarstvom ekonomije.

Nakon 5 sati pregovora, Ministarstvo ekonomije predložilo je da radnici koji postanu tehnološki višak umesto 18, na evidenciji Nacionalne službe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za zapošljavanje provedu 24 meseca.

Nakon toga bi ta služba bila u obavezi da im ponudi posao.

Predsednik Sindikalne organizacije "Zastava automobili" Zoran Mihajlović za B92 kaže da ne želi da komentariše ovakvu ponudu Ministarstva ekonomije, budući da predlog, kako kaže, nije dobio na papiru.

Ponudu Ministarstva ekonomije, kaže Mihajlović, sutra će saopštiti radnicima, od čije reakcije će i zavisiti nastavak pregovora sa Ministarstvom.

"Ako žele posao, prihvatiće šansu"

U Ministarstvu ekonomije za B92 je rečeno da neće preuzeti odgovornost za eventualnu radikalizaciju protesta.

Citiramo izvor iz Ministarstva:

"Ako zaista žele posao, prihvatiće ovu šansu. Nema govora da ćemo odustati.

Onaj ko ne radi ne može ni dobijati platu. Nemamo ni moralno, ni zakonsko pravo da novcem svih građana održavamo radna mesta koja ne postoje. Odavno su nestala propadanjem fabrike, godinama unazad. Za ovih deset godina, to je građane koštalo preko pola milijarde evra. U opštem je interesu da se novac poreskih obveznika uloži u obuku radnika za neka nova radna mesta, koja su realna i koja će nastati dolaskom kooperanata, ali ne i za plaćanje nerada i nečega što ne postoji.

Ako dođe do radikalizacije, to će biti njihova odgovornost. Biće to i test za državu da li želimo realnu budućnost zasnovanu na radu i stvarnoj proizvodnji, ili pak želimo socijalnu demagogiju i lažan privid brige za radnike time što ih plaćamo da ne rade i da ćute. "Fijat” će zaposliti blizu 2500 ljudi i to je zagarantovano Ugovorom.

Nismo srećni što su iz Zastave preuzeli samo 1153 radnika, voleli bismo da su sve radnike uposlili, ali nisu. To se ne može promeniti. Zato, tim radnicima nudimo šansu da se kroz program prekvalifikacije osposobe da pronađu posao kod "Fijatovih” komponentaša koji će u narednom periodu otvarati radna mesta u Kragujevcu.

Za vreme prekvalifikacije dobijaće i otpremninu, u proseku 8000 evra po čoveku, plus redovne mesečne nadoknade, dakle neće biti na ulici i bez novca".
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.