14. Internacionalno takmičenje mladih harmonikaša “Zvezdane staze“

Izvor: Kragujevac.rs, 08.Maj.2017, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

14. Internacionalno takmičenje mladih harmonikaša “Zvezdane staze“

U Kragujevcu danas počinje 14. Internacionalno takmičenje mladih harmonikaša “Zvezdane staze“, koje uz podršku grada Kragujevca, organizuje Muzički centar AD LIBITUM.

Kragujevac se kao grad, već dugi niz godina pozicionirao kao svetski centar harmonike, i kao takav ima mogućnosti i obavezu da ugosti mlade takmičare i profesore i prikaže svoje potencijale, kulturne, obrazovne, ali i privredne kako bi budućim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << studentima FILUM-a pre svega, prikazao šta mogu da očekuju kada dođu u Kragujevac, rekao je Aleksandar Štajn pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju na konfereciji za novinare, koja je organizovana u zgradi Gradske uprave. Internacionalno takmičenje mladih harmonikaša “Zvezdane staze“ i napore organizatora da ono zadrži visok nivo na kome je, lokalna samouprava grada Kragujevca, podržava od samog početka i nastaviće da to čini i dalje, jer su kultura i umetnost značajni segmenti života u našem gradu, naveo je Štajn.

Internacionalno takmičenje mladih harmonikaša “Zvezdane staze“ je prvo takmičenje u Srbiji na kome takmičare ocenjuje žiri koji čine eminentni nastavnici visokih škola, većinom iz inostranstva i na kome oni nemaju pravo da prijavljuju svoje učenike. Ovo je jedino takmičenje gde nagradni fond nije u novcu, već u formi koja je primerena godinama takmičara (note, diskovi, metronomi, ruksaci za instrumente, učešće na Master klasu i odlazak na takmičenje u Kastelfidardo). Ove godine za takmičenje se prijavilo preko 70 mladih harmonikaša starosti od 9 do 19 godina, iz zemalja bivše Jugoslavije i harmonikaši iz Austrije i Bugarske. Oni će se takmičiti u pet solističkih i dve kategorije kamerne muzike, objasnio je Milan Tomić, direktor Muzičkog centra AD LIBITUM. Cilj takmičenja „Zvazdane staze“ je da se našim mladim harmonikašima omogući da steknu iskustva koja se mogu steći samo na velikim takmičenjima u inostranstvu, ali i da našim učenicima i nastavnicima harmonike omogućimo direktan kontakt sa vodećim svetskih padagozima i izvođačima na harmonici. Ovo takmičenje daje i mogućnost da se naši gosti iz inostranstva upoznaju sa Muzičkom školom, Odsekom za harmoniku na FILUM-u i uslovima za život i rad u Kragujevcu, što je prema rečima Milana Tomića, pravi put za privlačenje inostranih studenata da studiraju harmoniku na FILUM-u.

Takmičenje će trajati do srede 10. maja, a večeras će u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji od 20.00 sati biti održan koncert najboljih studenata FILUM-a, a u sredu od 20.00 časova biće upriličen koncert pobednika 14. Internacionalnog takmičenja mladih harmonikaša “Zvezdane staze“.

Inače, na današnjoj konfrenciji za novinare prisustvovali su i članovi žirija iz inostranstva Vladimir Zubicki, koncertni umetnik i kompozitor iz Ukrajine koji živi i radi u Italiji, Paulo Horhe Fereira sa Nacionalne muzičke akademije u Lisabonu i Klemen Leben sa Muzičke akademije u Ljubljani.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.