užilaštvo:Što pre oformiti sud za ratne zločine na KiM

Izvor: Press, 29.Avg.2014, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

užilaštvo:Što pre oformiti sud za ratne zločine na KiM

"Očekujem mnogo od formiranja tog budućeg suda. Mislim da će tu porodice naših žrtava dobiti priliku da pred svetskim javnim mnjenjem ispričaju priču o njihovoj nesreći. S druge strane, tu će biti neki optuženi koji su upravo odgovorni za tu njihovu nesreću i mislim da je to korak napred", rekao je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije.

Kaže i da se još >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ne zna kako će izgledati taj sud, niti kakva će biti optužnica, ali kako dodaje, "veoma je važno da se nešto ipak pomerilo u okviru međunarodne zajednice".

Kaže i da je na današnjem sastanku bilo reči o o tome šta je Tužilaštvo do sada uradilo po pitanju zločina na KiM.

"Porodice nestalih, ubijenih, kidnapovanih imaju potpuni pravo da budu ljute. Svako ko ima nekoga čija se sudbina do danas nije razrešila ima pravo da postavlja pitanje svim državniam institucijama. Upravo zato smo mi danas i naparvili ovaj saštanak sa porodicama da vidimo u kojoj granici mi kao Tužilaštvo možemo da pomognemo", rekao je Vekarić.

Naglašava i da dakle god se ne nađe poslednji čovek sa tog spiska, da je Tužilaštvo u obavezi da sa tim ljudima razgovaramo i da pokušava da preduzima određene akcije koje će dati odgovor na ta pitanja.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KIM Simo Spasić apelovao je na međunarodnu zajednicu da se što hitnije oformi sud za ratne zločine, istakavši da će "zid plača" odnosno zid sa 2.500 fotografije nestalih i ubijenih civila, vojnika i policajaca na KiM ispred Specijalnog suda tu i ostati sve dok se on ne oformi.

"Apelujem na Vladu Srbije - nema nikakvog dogovora i sporazuma sa dokazanim ratnim i posleratnim zločincima", rekao je Spasić.

Podsetio je i da su porodice žrtava na KiM već peti dan ispred tog suda i da punih 16 godina čekaju da se počinioci kazne.

"Došli smo do ovog tužilastva da vidimo šta je do sada urađeno i šta će ono dalje da radi kako bi se počinioci pronašli i konačno osudili... Šta će vam veći dokaz nego onaj od majke čije je dete uzeto iz njenog naručja ili iz njene kuće i koja zna ko je kidnaper i ubica", kazao je Spasić.

Poručuje i da je Udruženje dali 300 imena kidnapera i ubica Tužilsastvu, Hagu i Kfor.

"Tražimo odgovor ko je odgovoran za otmice i ubistva više od 2.500 Srba, Roma, Goranaca, Turaka i 165 Albanaca koji su na spisku našeg Udruženja...Toliko je bilo oslobađajućih presuda za Albance, ali verujte da je srpski Apelacioni sud dotukao naše porodice sa oslobađajućom presudom za Gnjilansku grupu", naglasio je Spasić.

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije predalo je pre tri dana Tužilaštvu za ratne zločine listu zahteva za procesuiranjem albanskih zločinaca za koje sumnjanju da su odgovorni za smrt i nestanak njihovih stradalih.

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.