Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Apr.2015, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ðurić: Izjava Rame napad na mir i pretnja stabilnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da izjave albanskog premijera Edi Rame predstavljaju napad na mir, grubu pretnju stabilnosti u regionu i opasan poziv na prekrajanje međunarodnih granica na Balkanu i pozvao Albaniju da prestane sa udaranjem u ratne bubnjeve.

Ðurić je na vanrednoj konferenciji za novinare, rekao da takve izjave ne mogu da donesu ništa, osim ugrožavanja krhke stabilnosti u regionu.

On je podvukao da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nikada neće dozvoliti, kako je to rekao Rama, "klasično ujedinjenje Albanije i Kosova".

"Upozoravamo Republiku Albaniju da prekine sa udaranjem u ratne bubnjeve, da se u punoj meri posveti poštovanju svojih međunarodnih i dobrosusedskih obaveza koje ima i da se ponaša u skladu sa politikom koju njeni lideri, osim kada pozivaju na prekrajanje granica na Balkanu, proklamuju" rekao je Ðurić.

On je takođe rekao da se predstavnici Srbije u ovim trenucima već obraćaju međunarodnoj zajednici povodom izjave albanskog premijera.

Prema njegovim rečima, ta izjava je pretnja koja spada u nadležnosti EU i UN zbog čega Srbija očekuje da se relevantne međunarodne organizacije oglase tim povodom i iznesu sud o izjavama koje predstavljaju huškanje na nove podele.

"Smatramo da je takvo ponašanje ozbiljna i opasna pretnja regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti i to pretnja iz nadležnosti i EU i UN", naveo je Ðurić.

"Ova izjava je najozbiljniji i najveći mogući napad na mir u regionu i mislim da nisam preterao kada to kažem" podvukao je Ðurić i naznačio da nije prvi put da se pojavljuju slične izjave koje ukazuju na želju rukovodstva Albanije da se prekroje granice Srbije.

To su, kako je istakao snovi ljudi koji žele da unesu nove etničke podele i sukobe u regionu.

Na pitanje da li će Ramine izjave ugroziti odlazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Tiranu, Ðurić je rekao da navedene izjave ne doprinose odnosima Srbije i Albanije.

Poslednja Ramina izjava, naveo je, nije jedini primer destruktivnog i ratnohuškačkog ponašanja rukovodstva Albanije.

"Zamislite šta bi se dogodilo kada bi na zidu kuće našeg predsednika vlade, kao što je to učinio Rama u Tirani, bila istaknuta zastava ili mapa velike Srbije. Na Raminoj kući, nesmetano i neometano, bez ičije osude, stoji zastava takozvane velike Albanije", naveo je Ðurić.

Upitan koliko Ramina izjava, ali i izjava Hašima Tačija da treba doneti rezoluciju u genocidu nad Albancima, sprečava Srbe da uđu u isnstitucije u Prištini, Ðurić je naveo da je vrlo teško razgovarati sa Albancima o političkoj saradnji u trenucima dok svakodnevno "sipaju so na ranu i zveckaju političkim oružjem".

"Njihovo ponašanje i izjave ne doprinose normalnijem ambijentu za učešće Srba u pokrajinskim institucijama", zaključio je Ðurić.

Premijer Albanije Edi Rama upozorio je danas će se njegova država i Kosovo "ujediniti na klasičan način" ukoliko Evropska unija ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju Kosova i liberalizaciju viza.

Na tu izjavu reagovao je premijer Srbije koji je poručio da se Kosovo i Albanija nikada neće ujediniti.

"Obećavam premijeru Rami da se Kosovo i Albanija, kako on kaže na klasičan način, nikada neće ujediniti! Molim albanske lidere da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu!", napisao je Vučić na svom tviter nalogu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.