Ðurić: Bez nametanja rešenja za situaciju u BiH

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Sep.2015, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ðurić: Bez nametanja rešenja za situaciju u BiH

Srbija se protivi nametanju rešenja za situaciju u BiH, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ističući da je iskrena ruka pomirenja premijera Aleksandra Vučića šansa koju treba da iskoriste svi u regionu.

BANJALUKA, 19. septembra (Tanjug) -

Ðurić je novinarima u Banjaluci, gde je predstavljao vladu na Konferenciji 20. godina Dejtonskog mirovnog sporazuma "Pogledi", rekao da Srbija u Dejtonskom sporazumu i dalje vidi šansu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za saradnju sa svim državama u regionu.

"Mi smo oštro protiv bilo kakvog nametanja ili jednostranog diktiranja odluka i rešenja za situaciju u BiH i bilo kakav oblik majorizacije jednog naroda nad drugim narodima za nas nije prihvatljiv", rekao je Ðurić.

On je ocenio da je iskrena ruka pomirenja premijera Srbije Aleksandra Vučića svim narodima u BiH i otvorenost za saradnju sa Republikom Srpskom i Federacijom BiH, na potpuno ravnopravnim osnovama, šansa koju svi u regionu treba da iskoriste.

Šansa da se sa Srbijom gradi bolja budućnost predstavlja priliku koja i u ekonomskom smislu ima ozbiljne, pozitivne i dalekosežne posledice, dodao je Ðurić.

"Srbija očekje da u svim političkim strukturama, i na nivou entiteta i na nivou zajedničkih institucija BiH naiđe na podršku za ovakasv svoj stav", napomenuo je direktor Kancelarije za KiM.

On je ponovio da je Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, zainteresovana za sudbinu srpskog naroda preko Drine, i da će nastaviti da ga podržava, uz poštovanje međunarodnih okvira koji su tim sporazumom utvrđeni.

"Dejtonski sporazum je nesumnjivo doneo mir, a Republici Srpskoj mogućnost da samostalno odlučuje o mnogim pitanjima i taj sporazum ostaje važan za sve u BiH", zaključio je Ðurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.