Zoran Vuletić: Srbija se predala ruskim interesima

Izvor: VOA, 25.Nov.2020, 18:50

Zoran Vuletić: Srbija se predala ruskim interesima

Još jedno istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) podiglo je prašinu u Srbiju - po podacima ove organizacije više od polovine građana Srbije, tačnije 52 odsto njih smatra da u slučaju da ishod pregovora oko Kosova ne bude povoljan, Srbija treba vojno da interveniše. To je alarmantan podatak, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić i dodao da je po istražinjanju BCBP-a 47 odsto ispitanika spremno da i lično učestvuje u vojnoj intervenciji, oko 58 odsto smatra da Republika Srpska treba da se pripoji Srbiji, a 51 odsto protiv članstva u Evropskoj uniji. Podsećajući da su isti ispitanici pre 20 godina bili za EU, Vuletić je rekao da je relativizovanje ratne prošlosti je počelo 2003. godine, posle ubistva tadašnjeg predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića. "Mi smo sada otupelo društvo jer sve Vlade od 2004. su se trudile da neguju zaborav i branile ratnu prošlost Srije koja je apsolutno bila neslavna", izjavio je Vuletić i ocenio da je ustav iz 2006. godine štetan za interese Srbije zbog fikcije u preambuli, iako je jasno da je 1999. u Kumanovu potpisana kapitulacija. On smatra da se Srbija predala ruskim interesima i da se njima rukovodi umesto svojim interesima: "Moramo da shvatimo da je naša budućnost na Zapadu jer naša deca tamo odlaze i tamo nalaze utočište, a ovde naše društvo ne želi da krene putem tih integracija". Po mišljenju predsednika Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića potrebno je od "kosovskog pitanja učiniti demokratsko pitanje". "Istorija nam pokazuje da što vise odlažemo sve lošije živimo", rekao je Zelenović i istakao je da to ne znači da bi se Kosovo predalo ili prodalo, nego da se kroz pregovore donese trajni mir. On je ocenio da Srbija treba da bude deo zapadnog sveta, gde postoje građanske slobode, najbolje obrazovanje, socijalna i zdravstvena zaštita na najvišem nivou.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Zoran Vuletić: Zaboravili smo ratnu prošlost

Izvor: Danas, 26.Nov.2020, 11:05

Nalaz istraživanja BCBP-a, prema kome 52 posto građana smatra da u slučaju sukoba Srbija treba vojno da interveniše na Kosovu, dok bi 47 odsto bili spremni i lično da učestvuje u tome, veoma je alarmantan podatak, ocenio je Zoran Vuletić, predsednik udruženja GDF.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.