Zoran Vlašković: Ekskluzivno - Albancima interes i Zapad važniji od vere!

Izvor: KMnovine.com, 19.Jul.2019, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Vlašković: Ekskluzivno - Albancima interes i Zapad važniji od vere!

"Samoproglašenje takozavne nezavisnosti Kosova i Metohije od Srbije, februara 2008. godine, navelo je tajne katolike da proglase svoju autonomiju. Katoličke vlasti procenjuju da je stotine kosovskih većinskih Albanaca kršteno u rimokatoličku veru od 2008. godine".


   
Katedrala  Majke Tereze u Prištini se nalazi na raskrsnici dva velika bulevara, koje su separatisti preimenovali u - Bila Klintona i bulevara Džordža Buša.    
>> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << />
Do 1999. godine na Kosovu i Metohiji postojalo 15 katoličkih crkava a posle 1999. izgrađeno čak 35 novih.Najveća katolička crkva na Balkanu u Prištini. Masovna gradnja katoličkih crkava i davanje katoličkih imena deci. Cela sela prelaze u katolike. Na Kosovu 95 odsto muslimana. Katoličke vlasti procenjuju da je stotine kosovskih većinskih Albanaca kršteno u hrišćansku veru od 2008. Godine Piše: Zoran Vlašković



Kuda se verski kreću Albanci na Kosovu Metohiji?


U unutrašnjosti najveće katedrale na Balkanu izgrađene u centru Prištine, oslikan je mural i lik Ibrahima Rugove, oca kosovskih Albanaca, koji sa lopatom u ruci udara temelj katolicizmu na Kosovu.

Građevina je jednobrodna, u neoromanskom stilu, sa dva bočna zvonika koji će, sa 65 metara, kada budu završeni, nadvisiti umnogome šesnaestospratni soliter u pozadini katedrale.

U krugu srušene gimnazije ''Dževdet Doda'' u centru Prištine, 5. septembra 2005. godine, počeli su radovi na izgradnji rimokatoličke katedrale, na površine od 32 ara, posvećene Majci Terezi, katoličkoj časnoj sestri albanskog porekla. Kamen temeljac postavio je pokojni predsednik Kosova Ibrahim Rugova 28. jula 2005. godine. Katedrala Majke Tereze u Prištini je najveći rimokatolički hram na Balkanu.

Prištinska katedrala je u strogom centru grada, simbolično preko puta nje se nalazi zgrada Filozofskog fakulteta i zgrada ''nacionalne biblioteke Kosova - Pjeter Bogdani''. Zanimljiva je i činjenica da se katedrala nalazi na raskrsnici dva velika bulevara – demokrate Bila Klintona i bulevara republikanca Džordža Buša.

Inicijativu za njenu izgradnju pokrenuo je Rugova avgusta 2005. godine. Gradnja je završena 2010. godine. Rimokatolički obred osvećenja obavljen je 5. septembra 2010. na 13 - godišnjicu smrti Majke Tereze, koju je 2016. godine Vatikan proglasio sveticom.


   
Unutrašnjost katedrale Majke Tereze u Prištini    




Majka Tereza je 1979 dobila Nobelovu nagradu za mir. Na osvećenje se okupilo preko dve hiljade građana, dok su o bezbednosti posetilaca brinuli mnogobrojni snajperisti po okolnim zgradama.

Katolička biskupija na Kosovu danas ima 24 županije i oko 50 hramova čija je gradnja na Kosovu i Metohiji naglo počela posle 2000 godine.


Novih 40 katoličkih crkava


Neke su izgarđene u čisto muslimanskim sredinama. Bilo je zbog toga demonstracija, ali zbog "viših" interesa, tačnije Vatikana, crkve su ipak izgarđene. Otvorene su i neke katoliče škole, poput "lojole" u Prizrenu. Vatikan Kosovo nije priznao zvanično kao državu ali nezvanično jeste, pokazuju dokumenta sa Vikiliksa (KLIK⇗).

Politički cilj albanske zajednice, reklo bi se ide naruku rimokatoličkoj crkvi, koja ne odustaje od prozelitizma (prelazak iz jedne u drugu veru).

Apostolski administrator Katoličke crkve sa sedištem u Prizrenu, monsinjor Marko Sopi kaže, da je cilj katedrale u Prištini i da „učini Katoličku crkvu vidljivijom u cilju evangelizacije Kosova“.


   
Katolička crkva ''Hristovo srce'' u Kosovskoj Vitini    




Na prostoru Kosova samo je jedna biskupija, odnosno administratura, koja obuhvata sve katolike na Kosovu i Metohiji i Makedoniji. Nova katedrala u Prištini je novo sedište biskupije.

Trenutno na Kosovu i Metohiji "pastoralizira 47 svećenika i stotinak redovnica" navode njihovi izvori. Od redovničkih zajednica deluju franjevci, salezijanci i isusovci, kao i sedam ženskih redovničkih zajednica, koje su po župama u pastoralnom delovanju i socijalnim delatnostima

Katolička Crkva na Kosovu broji oko 65.000 vernika. Još oko 60.000 kosovskih katolika žive izvan Kosova i Metohije, uglavnom na radu i inostranstvu.


   
Crkva ''Svetog Roka''

u Novom Selu kod Vučitrna    
Rimokatolička apostolska administracija Prizrena je crkveno područje ili "apostolska uprava Rimokatoličke Crkve na Kosovu".

Na Kosovu i Metohiji posle 2000. godine bilo je i koletivnih prelaza u katoličanstvo. Tako se oko 40 ljudi iz sela Kravaseri, kod Suve Reke, u kojima živi oko 100 porodica, marta 2008. godine, "kolektivno vratilo u religiju svojih predaka", osvetljavajući fenomen kripto-katolika. Poznata na Kosovu kao Laramani - što znači šareni ili mnogostruki na albanskom jeziku. Okrenuli su se od islama koji su doneli Turci koji su osvojili Balkan u 15. veku.


Nova arhitektonska rešenja


Područje sela Lapušnik, opština Glogovac, na obodu Kosova prema Metohiji - gde većina kripto-katolika živi, dobilo je novu katoličku crkvu na vrhu iznad sela.


   
Nova katolička crkva u Lapušniku kod Glogovca    










Samoproglašenje takozavne nezavisnosti Kosova i Metohije od Srbije, februara 2008. godine, navelo je tajne katolike da proglase svoju autonomiju. Katoličke vlasti procenjuju da je stotine kosovskih većinskih Albanaca kršteno u rimokatoličku veru od 2008. godine.

Katolička zajednica pokušava da podeli svoje vrednosti dok gradi pozitivne odnose sa drugim zajednicama. Jedan od načina je da to uradi kroz škole.

Loiola - gimnazija Prizren, koja je otvorena 2005. godine, ima 600 učenika, više od 80 % su muslimanskog porekla. Izvršni direktor je nemački jezuitski otac Valter Hapel, ali Loiola ne nudi veronauku.


   
Novoizgrađena atolička crkva u Prizrenu    
Monsinjor Šan Zefi, kancelar katoličke apostolske uprave iz Prizrena, kaže da je Katolička crkva dobro zastupljena u takozvanoj kosovskoj vladi.

- Nema sumnje da nas vlada vidi kao prednost i izvor nade, jer mi predstavljamo vezu sa zapadnim demokratskim vrijednostima - rekao je on.


Kolektivni prelazi u katoličanstvo


Danas većina katolika na Kosovu i Metohiji živi u Klini, Đakovici, Prizrenu, Vitini i Prištini gde su okupljeni oko dve glavne stranke, Demohrišćanske partije Albanije i Demohrišćanske partije Kosova.

Za sada, kosovski muslimani i katolici imaju dobre odnose – upućeni su jedni na druge zajedničkom borbom protiv Srba. Visoki muslimanski političari redovno posećuju katoličke crkve kada se održavaju praznične mise, a katolički političari čestitaju muslimanima njihove verske praznike. Izvesne tenzije su se javile posle rata.


   
Novoizgrađeni hram u Klini    


U izveštaju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, OEBS, iz decembra 1999, konstatuje se da su posle povlačenja srpskih snaga s Kosova etnički Albanci koji su se borili u tzv "Oslobodilačkoj vojsci Kosova", (OVK), maltretirali Albance katolike zbog njihovog navodno nedovoljnog zalaganja za ciljeve "OVK". Prema izveštaju Ministarstva spoljnih poslova SAD iz 2003. određene oblasti na Kosovu koje su naseljene katolicima bile su „osumnjičene za saradnju sa srpskim režimom“. Takođe se konstatuje da su „takve sumnje bile podgrevane činjenicom da su katolička sela doživela relativno mala oštećenja tokom sukoba“.


MUŠKA IMENA

Od ulaska NATO snaga na KiM juna 1999. god primetno je da Albanci novorođenoj deci daju imena karakteristična za zapadnu kulturu i religiju. Opšte je poznato da postoje Albanci katoličke veroispovesti koji su činili 2 – 3 procenta albanskog etničkog korpusa. Taj broj je u porastu posle ulaska NATO na KiM.

Čelnici Islamske zajednice za taj trend optužuju nametnute zapadne vrednosti na kojima insistiraju "zaštitnici Kosova", SAD, EU, NATO, NVO sa zapada , mediji, estrada, kulturna elita, glumci...
Tako Albanci daju katolička imena muškoj deci : Albert, Edi, Dardan, Edmond, Robert Edvin, Ernest, Nedin, Agustin, Arian, Nikolin, Nolan, Elian, Haiden...


ŽENSKA IMENA

Leonita, Tara, Sara, Dafina, Klaudia, Nora, Greta, Angela, Roza, Lorika, Dalina, Arijana, Ela, Gertilda, Đuliana, Zana, Deliza, Gloria...



   
Tokomizvošenja radova na Katedrali u Prištini    








 Katedrala u Prištini smeta nekima


Nisu svi oduševljeni izgradnjom najveće katedrale u Prištini. Nekim nekatolicima smeta to što se katedrala izgradila na mestu srušene gimnazije, Muslimanima se ne dopada to što je dozvola za gradnju katoličke bogomolje stigla ubrzo nakon što je odbijen zahtev muslimanske većine da se izgradi islamski centar u Prištini.


IBRAHIM RUGOVA BIO KATOLIK

Ibrahim Rugova (rođen 2. decembra 1944. u selu Crnce, u opštini Istok; umro 21. januara 2006. u Prištini) je bio pisac i političar, prvi Predsednik Kosova.


   
Mural i lik Rugove u katedrali

Majke Tereze u Prištini    
Poslednja želja tada teško bolesnog Ibrahima Rugove bila je da bude sahranjen kao katolik!
Albanski mediji su se, uoči smrti Rugove, bavili temom Rugovine religijske pripadnosti, odnosno postavljali pitanje da li je on svoju muslimansku veru promenio u katoličku.
Niko od zvaničnika nije decidirano potvrdio da Rugova nije katolik. Takođe, nikada nije demantovana priča da je Ibrahim Rugova još 1994. godine primio katoličanstvo u Vatikanu, i to lično od pokojnog pape Jovana Pavla II. Inače, Rugovina porodica je muslimanske veroispovesti, baš kao što je to bio i on. Rugova nikada nije bio u džamiji, a najveći muslimanski praznik Bajram čestitao bi vernicima sa Kosova tek pošto bi to uradio američki ambasador.

Na sahrani, što je neuobičajeno za Balkan, pokop Ibrahima Rugove protekao bez verskih obreda. Organizatori su kao razlog naveli nacionalni i državni karakter ceremenije, ali mnogi su bili uvereni da je pravi razlog Rugovin prelazak u katoličanstvo o čemu su skoro deset godina kolale glasine koje niko nije demantovao.



Autor: Zoran Vlašković


Dugogodišnji je novinar lista "Jedinstvo" koji se do 1999. godine štampao u Prištini. Višestruki je dobitnik nagrade matičnog lista za najboljeg novinara godine. Autor je tri knjige o Kosovu i Metohiji.

Prvi je obišao karaulu Košare posle okupacije KiM od strane NATO-a, prvi fotografisao nemačke vojnike okupatorskih snaga na bunkerima iz Drugog svetskog rata koje su takođe Nemci sagradili na severu KiM. Danas je saradnik mnogih glasila u Srbiji ali i širom sveta gde se izdaju listovi na srpskom jeziku.

Rođen je i živi u Kosovskoj Mitrovici.
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.