»Zmajevi« će na Kosovo

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jun.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

»Zmajevi« će na Kosovo

Rukometna reprezentacija BiH u evropskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj igraće u Grupi 1 sa selekcijama Litvanije, Slovačke i Kosova.

Ovo je epilog žrijeba, koji je u ponedjeljak održan u sjedištu Evropske rukometne federacije (EHF) u Beču.

Samo prvoplasirani tim plasiraće se u baraž za odlazak na smotru najboljih svjetskih reprezentacija. Zanimljivo, upravo Litvanija je jedan od glavnih "krivaca" što bh. rukometaši nisu uspjeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da dođu do Evropskog prvenstva, koje će se početkom naredne godine održati u Poljskoj. Izabranike Dragana Markovića skupo je koštao poraz u Kaunasu. Ujedno za Litvance je to bila jedina pobjeda u kvalifikacijama za "EURO 2016". Stoga će na putu ka Francuskoj bh. tim imati lijepu priliku da se revanšira Litvaniji. Tu je i selekcija Slovačke, s kojom nemamo lijepo iskustvo. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2005. BiH je bila u grupi sa Slovačkom i Holandijom. Na kraju su izabranici tadašnjeg selektora Jasmina Mrkonje zauzeli drugo mjesto i nisu otišli u baraž. Slovaci su na domaćem parketu slavili ubjedljivo 36:26, dok je u drugom ogledu u Gračanici bilo 27:25 za našu selekciju.

Pored dvije spomenute selekcije, u Grupi 1 je i debitant u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo - selekcija Kosova, koja je apsolutni autsajder.

"Nekako sam naslutio da ćemo dobiti ove protivnike u grupi. Ne smijemo nikoga potcijeniti, posebno ne Litvaniju, koja nas je dobila u posljednjim kvalifikacijama. Međutim, s druge strane, sumnjam da možemo odigrati onako loše kao u Kaunasu. Slovačka je jako nezgodna reprezentacija. U prednosti su jer im je okosnica nacionalnog tima u jednom klubu, Tatran Prešovu. Dakle, na okupu su cijelu sezonu. Što se Kosova tiče, znam da jako puno ulažu u rukomet u posljednje vrijeme. Tamo igraju naši Ante Kukrika i Goran Biljaka. Imali su oni i ranije dobar rukomet, što nam treba biti poziv na oprez", kaže selektor Marković i nastavlja:

"Kada se sve uzme u obzir, apsolutni smo favoriti za osvajanje prvog mjesta u Grupi 1. Samo to me i interesuje, sve osim plasmana u baraž bio bi veliki neuspjeh. Podigli smo kriterije u posljednje vrijeme. Rejting naš reprezentacije je sada mnogo veći, što pokazuju i brojni transferi bh. igrača širom Evrope. Definitivno smo vratili ugled našem rukometu, sada te standarde moramo održati."

Utakmice kvalifikacija igraće se početkom novembra ove godine, te u januaru naredne. Pobjednici i 12 reprezentacija s "EURO 2016" igraće baraž, nakon kojeg će se dobiti devet učesnika SP iz Evrope. Preostala četiri evropska mjesta zauzeće domaćin i akutelni svjetski šampion Francuska, te tri najbolje plasirane selekcije s EP u Poljskoj. Prve utakmice baraža igraće se između 10. i 12. juna, a revanši od 14. do 16. juna 2016. godine.

Grupa 4
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.