Zgražavanje

Izvor: B92, 19.Feb.2022, 11:32

"Zgražavanje"

Gračanica -- Eparhija raško-prizrenska izrazila je otvoreno zgražavanje i protest povodom najnovije izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Kurti, kako ističu iz eparhije, ponovo otvoreno podriva odluku kosovskog ustavnog suda u vezi 24 hektara manastirske zemlje koja je priznata kao vlasništvo manastira Visoki Dečani.

Eparhija je apelovala na međunarodnu zajednicu da utiče da se takvo ponašanje bez presedana prekine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Eparhija raško-prizrenska u saopštenju ističe da uporno kršenje vladavine prava i suprotstavljanje odluci ustavnog suda u vezi slučaja Visoki Dečani, koja je doneta nakon 15 godina detaljnih sudskih rasprava uz puni međunarodni monitoring i konačno rešena 2016. godine, više priliči autokratijama, nego društvu koje se deklarativno poziva na vladavinu prava i demokratiju.

"Politička retorika kojom se stvara etnički i verski antagonizam, još više produbljuje jaz između institucija kosovskih Albanaca i srpskog naroda, posebno Srpske Pravoslavne Crkve, i pokazuje da se ovaj prostor umesto u pravcu demokratije i mirnog saživota svih zajednica kreće u pravcu pravnog bezakonja i stvaranja etnički čiste albanske teritorije na kojoj se svi tragovi srpske istorije, imovine i svega što je vezano za srpski narod, nastoje brutalno izbrisati i pored svih zakonskih odredbi i međunarodnih garancija", navedeno je u saopštenju.

Eparhija očekuje da, budući da su odluku ustavnog suda više puta podržali predstavnici EU, OEBS-a, UMIK-a, kao i ambasadori vodećih zapadnih zemalja Kvinte, će ta odluka biti izvršena posle šest godina otvorene i ničim pravno sankcionisane opstrukcije i pritisaka na manastir Vioski Dečani i da će manastirska zemlja koju manastir kontinuirano koristi biti upisana u katastar.

"Vansudsko komentarisanje presude koja je punopravna i konačno presuđena je politički neodgovorno i opasno jer crta metu na manastiru Visoki Dečani, naše monaštvo i UNESKO kulturnu baštinu i stvara prostor za nasilje kome je manastir već bio i ranije izložen i zbog čega je pod zaštitom KFOR-a", navodi Eparhija.

Isaknuto je da se po ko zna koji put iz Prištine poručuje da za Srpsku Pravoslavnu Crkvu ne može da postoji pravo i ne može da postoji presuda koja sme da se sprovede jer su tako odredili lokalni moćnici.

Eparija ukazuje da takav odnos zasnovan na aroganciji i odsustvu bazičnog poštovanja prava i sloboda svih građana jasno pokazujue kakav bi položaj Srpske Pravoslavne Crkve bio u sistemu u kom bismo na bilo koji način zavisila od istih tih institucija.

Eparhija raško-prizrenska na kraju saopštenja navodi da ostaje otvorena za normalnu komunikacijusa lokalnim institucijama, u okvirima svojih pravnih i crkvenih nadležnosti, ali da ne može da dozvoli da se pravno nasilje i ucene otvorenim nesprovođenjem pravosnažnih sudskih odluka koriste kao sredstvo u negiranju prava koja su svuda u demokratskom svetu neprikosnovena.

Podsetimo, premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je za manastir Visoki Dečani, da je pitanje vraćanja zemljišta ovom manastiru "odluka režima Slobodana Miloševićevog", kojoj "nije mesto u ovom veku".

On je rekao da sumnja u odluku Ustavnog suda da manastiru Dečani dodeli 24 hektara.

"Razumem da manastir Dečani treba da ima prostor, razumem da im je potreban mir, ali mi imamo uobičajenu rezervu za odluke koje je na naše iznenađenje prihvatio Ustavni sud, koji je vodio slučaj bez prolaska kroz uobičajene faze. Odluke Miloševićevog režima ne mogu da žive u našem veku", rekao je on.

Kurti je rekao da društvo ne može da se vrati u period pre 1999. godine, niti pre 2008. i 2012. godine, kada je uklonjen nadzor nezavisnosti Kosova.

"To su stvari koje su se dešavale u prošlosti, mi smo tu gde jesmo i svaki pokušaj vraćanja u prošlost, verujem da ne može biti budućnost", rekao je Kurti i dodao da je dijalogom neophodno rešiti pitanje manastira Dečani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eparhija: Neprihvatljivo je da Kurti krši sudske presude u vezi manastirske zemlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2022

Eparhija raško-prizrenska izrazila je otvoreno zgražavanje i protest povodom najnovije izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, u kojoj on, kako se ističe, ponovo otvoreno podriva odluku kosovskog ustavnog suda u vezi 24 hektara manastirske zemlje koja je priznata kao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

"OVO JE OPASNO CRTANJE METE NA MANASTIR I MONAŠTVO" Oglasila se eparhija raško-prizrenska o SRAMNIM IZJAVAMA KURTIJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Feb.2022

Eparhija je uputila protest zbog izjave premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija koji ponovo podriva sudsku odluku o vraćanju manastirske imovine...Eparhija raško-prizrenska pozvala je međunarodnu zajednicu da utiče da se prekine ponašanje Prištine koja odbija da ispoštuje odluku Ustavnog...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.