Zeri: Očekuje se da glasa 85 poslanika

Izvor: Akter, 23.Maj.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeri: Očekuje se da glasa 85 poslanika

Vladajuća većina na Kosovu očekuje da će zakon o osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK u parlamentu podržati 85 od 120 poslanika, što je dovoljno za usvajanje tog akta za koji je potrebna dvotrećinska većina, objavio je danas prištinski portal zeri.info

Predsedništvo Skupštine Kosova je odlučilo da se 29. maja u Skupštini Kosova glasa o predlogu amandmana na Ustav Kosova koji će omogučiti formiranje Specijalnog suda za zločine OVK. Ima nagoveštaja da će istog >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << dana biti usvojen i sam zakon o Specijalnom sudu.

Za izglasavanje ustavnih amandmana potrebna je dvotrećinska podrška svih poslanika Skupštine Kosova, ali i dve trećine poslanika manjinskih zajednica, odnosno najmanje 14 od njihovih 20 poslanika.

Na istoj sednici pred poslanicima se može naći i Zakon o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalnim optuženim u procesima pred Specijalnim sudom.

Predstavnici vladajuće koalicije, DPK i DSK, izjasnili su se da će glasati za predlog ustavnih promena i zakon o specijalnom sudu, pošto, kako su izjavili, Kosovo nema šta da krije i nema razloga da se plaši pravde.

Prema predstavnicima vladajuće koalicije, mnogo veće štete Kosovu može naneti odbijanje formiranja suda.

Protiv suda su se izjasnile opozicione stranke koje to telo smatraju nepravdom i velikom štetom koja može biti naneta Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.