Kosovo, zatrovana zemlja

Izvor: RTS, 06.Feb.2012, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo, zatrovana zemlja

Poljoprivredno zemljište na Kosovu je zatrovano, a konzumiranje voća, povrća, mesa ili mlečnih proizvoda, putera i sira kojima se hrane građani Kosova može da ima smrtonosne posledice, navodi se u najnovijem izveštaju Evropske komisije.

Obradivo poljoprivredno zemljište na Kosovu je zatrovano, pa proizvodi uzgajani na njemu mogu biti smrtonosni po građane koji se njima hrane, navodi se u najnovijem izveštaju Evropske komisije, prenosi prištinski list Ekspres. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Izveštaj Evropske komisije pod nazivom "Dalja podrška korišćenju zemljišta", završen je u januaru ove godine, a obuhvatio je istraživanje zagađenosti poljoprivrednog zemljišta pod nadzorom profesora Volfgang Spyra.

U izveštaju piše da konzumiranje voća, povrća, mesa ili mlečnih proizvoda, putera i sira kojima se hrane građani Kosova može da ima smrtonosne posledice.

"Rezultati napravljenih analiza su alarmantni tako da se preporučuje da se oni verifikuju što pre i proslede na dalje ispitivanje kako bi se izbegli eventualni socijalni nemiri", piše prištinski list.

Izveštaj je potvrdio kontaminaciju poljoprivrednog zemljišta preko dozvoljenih maksimuma teškim metalima, a posebno hromom, niklom, olovom, cinkom i arsenikom. Visoka koncentracija tih zagađivača vlada na čitavom Kosovu.

"Zagađene površine koriste se za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda za lanac ishrane ljudi. Moguće je da ti proizvodi sadrže takvu koncentraciju zagađivača koja može imati negativne posledice, pa dovesti i do smrtnog ishoda", navodi se u izveštaju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemlja na Kosmetu opasno zatrovana

Izvor: Vesti-online.com, 06.Feb.2012

Poljoprivredno zemljište na Kosovui i Metohiji je zatrovano, a konzumiranje voća, povrća, mesa ili mlečnih proizvoda, putera i sira kojima se hrane građani Kosmeta može da ima smrtonosne posledice, navodi se u najnovijem izveštaju Evropske komisije...Obradivo poljoprivredno zemljište na Kosovu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Opasno zagađeno zemljište na Kosovu

Izvor: RTV Pink, 06.Feb.2012

. . . U izveštaju pripremljenom u telima Evropske Komisije (EULUP) navodi se da je obradiva zemlja na Kosovu zatrovana zbog čega korišćenje domaćih poljoprivrednih proizvoda predstavlja relanu opasnost za živote kosovskih građana, prenosi danas dnevnik "Ekspres''. .

Nastavak na RTV Pink...

Evropska komisija: Zemljište na Kosovu zatrovano

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Feb.2012, 10:35

PRIŠTINA - Poljoprivredno zemljište na Kosovu je zatrovano, pa proizvodi uzgajani na njemu mogu biti smrtonosni po građane koji se njima hrane, navodi se u najnovijem izvještaju Evropske komisije završenom u januaru.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.