Zbornik o jugoslovenskim kontroverzama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2012, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbornik o jugoslovenskim kontroverzama

NOVI SAD -

Zbornik "Suočavanje s jugoslovenskim kontroverzama", nastao u okviru međunarodnog projekta "Inicijativa naučnika" (Scholars Initiative) u kojem je učestvovalo 300 domaćih i stranih autora, predstavljen je danas u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu.

Kako je rečeno na promociji, cilj zbornika je da doprinese razjašnjavanju krize i ratova na prostoru Jugoslavije u poslednjoj deceniji 20. veka.

U knjizi je obrađeno 11 tema, među kojima: Raspad Jugoslavije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Etničko čišćenje i ratni zločini u periodu između 1991. i 1995, Položaj Kosova pod Miloševićevim režimom, Tribunal u Hagu, Suživot ili međusobna mržnja.

Kako je rečeno, Inicijativa naučnika nailazila je na mnoge prepreke u radu u svim republikama nekadašnje SFRJ, ali je, uprkos tome, naučnim pristupom dala pun doprinos otvorenom i objektivnom sučeljavanju činjenica iz nedavne prošlosti jugoslovenskih naroda.

Naučnici su se snažno suprotstavili jednostranim interpretacijama pojedinih političara i medija, istaknuto je na promociji.

O knjizi pisanoj osam godina, danas su u Skupštini Vojvodine govorili politikolog Duško Radosavljević, psiholog Mikloš Biro, istoričar Bogoljub Savin, novinar Zlatoje Martinov, civilni aktivista i regionalni koordinator Inicijative naučnika Gojko Mišković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.