Zbog sukoba migranata i lokalnog stanovništva evaukuisan azilantski dom u Nemačkoj

Izvor: Blic, 27.Jul.2015, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog sukoba migranata i lokalnog stanovništva evaukuisan azilantski dom u Nemačkoj

Jedan azilantski dom u Majnštokhajmu u severnoj Bavarskoj evakuisan je posle sukoba podnosioca zahteva za azil i stanovnika, tako da se oko 20 ljudi sa Kosova raspoređuje u druge smeštajne centre u regionu, javljaju danas nemački mediji.

Ovom privremenom evakuacijom želelo se doprineti smirenju situacije koja je nastala preko vikenda kad se dogodio sukob azilanata i stanovnika.

Situacija se sinoć pogoršala kada se okupilo oko 300 ljudi, među kojima su bili i ultradesničari, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a u metežu je jedna osoba povređena. Još u noći između četvrtka i petka policija je bila prisiljena da sprečava sukobe migranata i meštana.

Situacija u vezi sa azilantima i nezadovoljstvo građana kulminirali su i u jednom gradu, nadomak Drezdena, gde je eksplodirao auto političara Levice Mihaela Rihtera. Nemački magazin ''Fokus'', koji je o eksploziji automobila izveštavao, navodi da već sedmicama u tom gradu tinjaju sukobi oko prihvata izbeglica i da je Rihter već primao pretnje zbog učešća u organizaciji skupova saveza ''Pro Azil'', koji je bavi zaštitom prava azilanata.

Kada je reč o Kosovu, većina Nemaca (56 odsto), u diskusiji o plimi azilanata, zahteva da se Kosovo i Albanija proglase zemljama sigurnog porekla, pokazala je jedna anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja Emnid, po kojoj je, takođe, većina Nemaca odbila i predloge političara da se azilantima unekoliko redukuju usluge.

Srbija je još lane proglašena bezbednom zemljom, ššto znači da su zahtevi za azil njenih građana u principu neosnovani, ali se pojedinačno mogu prihvatati. Pored Srbije, takvim zemljama proglaššene su i Makedonija i BiH, što znači da u sve te tri balkanske zemlje nema politickog mučenja, ni progona, ni zlostavljanja političkih neistomišljenika, pa time ni osnovnih razloga za podnošenje zahteva za azil.

Mnogi nemacki političari traže da se takvim zemalja proglase i Albanija, Crna Gora i Kosovo.

Ovih dana je lider CSU i predsednik bavarske vlade Horst Zehofer zahtevao "rigorozne mere" kako bi se smanjio broj azilanata iz Jugoistočne Evrope, podsećajući da čak 40 odsto podnosilaca zahteva dolazi sa Zapadnog Balkana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.