Izvor: RTS, 28.Jan.2022, 23:51

Zbog strožih mera na KiM, nevakcinisani studenti iz centralne Srbije ne mogu na januarski rok

Na Kosovu i Metohiji na snazi su stroge mere kretanja zbog sprečavanja širenja koronavirusa. Utiču na mnogo ljudi u svakodnevnom obavljanju životnih i društvenih aktivnosti, a jedna od pogođenih kategorija su i studenti, koji na studije dolaze van KiM. Bilo da se radi o Srbima ili Albancima.
Na Kosovo i Metohiju do 4. februara ne može da se uđe ako niste tri puta vakcinisani. To je prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uslov. Drugi uslov je da ste dva puta vakcinisani i da posedujete pi-si-ar test. A test košta između 50 i 100 evra. Studentima je to namet.

Marija Marsenić iz Berana, studentkinja sociologije u Kosovskoj Mitrovici kaže da je situacija veoma nepovoljna za studente, te da mnogi ne mogu da pređu administrativni prelaz.
"Mi koji smo trenutno ovde, ako pođemo kući nećemo moći da se vratimo, u toku je ispitni rok. Veliki je pritisak", navodi Marsenić.
Marija je jedna među onima koje su odluke vlade u Prištini zatekle u studentskom domu: može na ispit, ali poznaje stotinak studenata koji ne mogu da dođu da polažu ispit u ovom roku.
Sara Jekić iz Prokuplja, koja pohađa doktorske studija na Srpskoj književnosti i jeziku ukazuje da su imali problem čak i sa overom semestra.
"Sve ređe odlazim kući, baš zato što ne znam kako ću se vratiti nazad ili koliko ću ostati kod kuće. Bojim se da budem sprečena u izvršavanju svojih osnovnih akademskih obaveza", navodi Jekićeva.
U studentskoj organizaciji na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici ističu da nisu protiv vakcinacije. 
Januarski ispitni rok prolazi, a studenti su kod kuće i ne mogu da uđu na Kosovo i Metohiju. Problem imaju i studenti albanske nastave, a koji u Prištinu dolaze iz Bujanovca, Preševa, Tetova.
U Kosovskoj Mitrovici na Univerzitetu, kažu da su nemoćni da utiču na odluke vlade u Prištini, ali mogu da omoguće studentima dodatni ispitni rok.
Vladimir Boranijašević, prorektor za nastavu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici kaže da su poštujući preporuku Ministarstva prosvete Republike Srbije doneli odluku da odobre dodatni, martovski ispitni rok za studente koji iz administrativnih razloga nisu mogli da polažu ispite i za one koji su bili kovid pozitivni.
Oko 60 hiljada studenata je na studijama na Kosovu i Metohiji, na nastavi na srpskom i albanskom jeziku. Jedna četvrtina dolazi sa strane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.