Zbog sadržaja spota Izborni panel za žalbe kaznio Srpsku listu sa 30 hiljada evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Sep.2019, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog sadržaja spota Izborni panel za žalbe kaznio Srpsku listu sa 30 hiljada evra

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) kaznio je Srpsku listu sa 30 hiljada evra zbog spota u kojem se Kosovo smatra delom Srbije, javljaju prištinski mediji.

IPŽP je ocenio da sadržaj spota Srpske liste – „Kad Srbija zove ja dajem svoj glas“, podstakao međuetničku mržnju na Kosovu i da je u suprotnosti sa izbornim zakonom Kosova, prenosi KTV.

Izborni spot nije emitovan na Radio televiziji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kosova koja je ocenila da je on u suprotnosti sa zakonom o javnom servisu Kosova i zakonom o opštim izborima.

Srpska lista  saopštila je da je RTK zabranila emitovanje njenog predizbornog spota, sa obrazloženjem da rečenica "Kada Srbija zove, ja dajem svoj glas", ne može da bude emitovana na toj televiziji.

"Od naše stranke je zatraženo da izbrišemo taj deo naše predizborne poruke ili da rečenicu zamenimo sa 'kada Kosovo zove'", navodi se u saopštenju i dodaje da to obrazloženje sadrži "paušalno pozivanje na zakon, ali ne i tumačenje koje su izborno pravilo ili zakon prekršili svojom porukom".

IPŽP je takođe saopštio da, iako su se verbalni napadi među albanskim političkim strankama pojačani, još uvek nema ni jedna žalbe. Međutim, ovom panelu je samo tokom prva tri dana kampanje podneseno 30 žalbi, koje se uglavnom odnose na upotrebe dece u kampanji i postavljanje plakata u javnim prostorima.

Na parlamentarnim izborima 2017. godine, IPŽP je političkim strankama izrekao novčane kazne u ukupnom iznosu od oko 350 000 EUR.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.