Zavetnici: Zabraniti festival Mirdita jer propagira separatizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2022, 15:12

Zavetnici: Zabraniti festival Mirdita jer propagira separatizam

Srpska stranka Zavetnici saopštila je danas da se zalaže za zabranu festivala kao što je "Mirdita, dobar dan" koji, prema oceni te stranke, otvoreno propagira separatizam i otimanje srpske verske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

"Srpska stranka Zavetnici kao parlamentarna stranka insistira na usvajanju zakonskih rešenja koja će omogućiti trajnu zabranu ovakvih događaja koji su upereni protiv naših državnih i nacionalnih interesa", navodi se u saopštenju stranke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema mišljenju Zavetnika, "Mirdita, dobar dan" nije bilo kakva kulturna manifestacija, već je reč o "otvorenoj provokaciji koja narušava ustavni poredak i vređa osećanja ogromne većine građana Srbije".

"Posebnu zabrinutost izaziva činjenica da se ovaj festival na kojem učestvuju i nevladine organizacije koje su svojevremeno tražile da se izbeglim Srbima zabrani povratak na KiM finansira direktno iz budžeta tzv. Vlade Kosova", navode Zavetnici.

Iz te stranke ocenjuju da se ova manifestacija "već godinama koristi za promociju nezavisnosti Kosova, širenje antisrpske kampanje i za nametanje narativa o srpskoj krivici za navodne zločine nad Albancima u južnoj pokrajini".

"Smatramo da manifestacije poput "Mirdite, dobar dan" ni na koji način ne doprinose kulturnoj saradnji između srpskog i albanskog naroda već imaju jasan politički cilj, a to je da afirmišu mit o Albancima kao autohotnoj zajednici na Kosovu i Metohiji i da opravdaju pokušaje Prištine da preotme srpsku kulturnu baštinu u južnoj pokrajini", saopštili su Zavetnici.

Deveto izdanje "Mirdita, Dobar dan!" festivala otvoreno je sinoć izložbom "Sve naše suze", a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.