Zaustaviti džihadiste na Balkanu

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jan.2015, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustaviti džihadiste na Balkanu

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc otputovaće iduće nedelje u trodnevnu posetu Kosovu i Makedoniji. On će, kako je najavljeno u Beču, razgovarati kako sa predstavnicima vlasti, tako i verskim vođama o "opasnosti džihadizma i radikalizacije na zapadnom Balkanu".

Austrija već duže važi za centar radikalnih islamista koji preko zapadnog Balkana nameravaju da putuju u Siriju ili Irak, te postoji, što je pokazalo i hapšenje Mirsada Omerovića, propovednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rodom iz Tutina, koji je regrutovao ljude za Islamsku državu u Austriji, i razmena radikalnih propovednika.

Kurc će u ponedeljak u Prištini razgovarati sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom, ministrom unutrašnjih poslova Skenderom Hisenijem, kao i verskim vođama.

Zatim je planirano da Kurc i Jahjaga otvore izložbu o đaku Oto Vagnera Leopoldu Forstneru u prištinskoj katedrali.

U utorak će se Kurc sastati sa kosovskim ministrom inostranih poslova Hašimom Tačijem, kao i premijerom Isom Mustafom.

Takođe on će obići i austrijske vojnike u Kforu u Peći, a posle podne će posetiti i manastir Visoki Dečani, kao i jedan poljoprivredni projekat Austrije.

Zatim će otputovati u Makedoniju, gde će se prvo sastati sa liderom Demokratske integrativne unije, stranke Albanaca, Ali Ahmetiom.

U sredu će Kurc imati sastanke sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Poposkim i premijerom Nikolom Gruevskim, ali i sa Radmilom Šekerinski iz opozicione Socijaldemokratske partije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.