Zatvorena Mirdita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2020, 10:05

Zatvorena Mirdita

Festival "Mirdita, dobar dan" zatvoren je sinoć svečanom dodelom nagrade reditelju Ognjenu Glavoniću, jer je svojim filmovima "Dubina 2" i "Teret", kako su saopštili iz Inicijative mladih za ljudska prava, prekinuo "sramotni zavet ćutanja" o masovnoj grobnici u Batajnici i na taj način napravio veliki korak u približavanju srpskog i kosovskog društva.

Predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava Fiona Jelići je prilikom uručenja nagrade u Centru za kulturnu dekontaminaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekla da se o grobnici u Batajnici ne priča i da se o žrtvama i dalje ništa ne zna, da je nema u našem javnom prostoru, a da je Glavonić jedan od onih koji su se tome glasno i artikulisano usprotivili.

Glavonić je zahvalio na nagradi i dodao da "osobe koje se izlože kao mladi u Inicijativi čeka pljuvanje, nasilje i agresija zbog čega je sa ponosom prihvatio ovu nagradu kako bi ih podržao".

Nagrada festivala "Mirdita, dobar dan" dodeljuje se već treću godinu pojedincima i institucijama koje grade posebne odnose između srpskog i kosovskog društva.

Pored dodele nagrade, prisutni su tokom poslednjeg dana festivala mogli da prate i učestvuju u debati "Tranziciona pravda na Kosovu danas" na kojoj se raspravljalo o sećanju na žrtve rata na Kosovu, pojedinačnoj odgovornosti i procesuiranju ratnih zločina, kao i o pronalasku nestalih lica.

Festival je zatvorio glumac Tristan Halilaj čitanjem odlomaka iz svoje knjige "Ričard Gir je bio ovde", zbirke priča koja je originalno objavljena na srpskom jeziku.

Za kraj, publika je bila u prilici da odgleda i film "Agina kuća" koji se prikazuje u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Inspiracija za festival "Mirdita, dobar dan" je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Jedinstveni festival "Mirdita, dobar dan" koji se od 2014. godine održava u Beogradu organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zatvoren festival ‘Mirëdita, dobar dan’, nagrada reditelju Ognjenu Glavoniću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Okt.2020

Festival “Mirëdita, dobar dan” zatvoren je u subotu uveče u Beogradu svečanom dodelom nagrade reditelju Ognjenu Glavoniću za filmove “Dubina 2” i “Teret”. Kako se navodi u saopštenju Inivijative mladih za ljudska prava (YIHR), Glavonić je nagradu zaslužio jer je svojim filmovima prekinuo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.