Zatvoren i Brnjak, sever Kosova odsečen od Srbije

Izvor: Glas javnosti, 30.Jul.2011, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoren i Brnjak, sever Kosova odsečen od Srbije

Srbi telima zaustavili Kfor

Srbi iz Zvečana i Kosovske Mitrovice juče su na barikadama u mestu Rudare i sami seli na put i sprečili 15 oklopnih vozila nemačkog kontingenta Kfora da iz Leposavića odu u Prištinu.

Nemački kontingent se vratio u Leposavić.

Kuper stiže početkom nedelje

Posrednik Evropske unije u dijalogu Srbije i kosovskih vlasti Robert Kuper će početkom iduće nedelje doputovati u Beograd i Prištinu u pokušaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zaoštrenu situaciju na Kosovu preokrene ka povratku dijaloga, rekli su izvori EU u Briselu.

Vojnici Kfora, koji zajedno sa Kosovskom policijom i tzv. kosovskim carinicima kontrolišu prelaz Brnjak, na magistralnom pravcu Kosovska Mitrovica-Ribariće, zatvorili su prelaz pošto su na put postavili rampe i bodljikavu žicu.

Na ovom prelazu koji se nalazi na krajnjem severu Kosova niko nije mogao da precizira kada će Brnjak opet biti u funkciji.

U Rudaru su se juče oko 14.15 čuli pucnji tokom razgovora komandanta Kfora Erharda Bilera sa Srbima koji su blokirali put ka Brnjaku, a desetak minuta kasnije na to mesto stigli su predstavnici Vlade Srbije, Borko Stefanović i Goran Bogdanović.

Slovenački pripadnik Kfora rekao je da se najverovatnije radi o rafalu ispaljenom u vazduh.

Komandant Kfora se uputio u pravcu iz koga se čula pucnjava, ka kraju kolone oklopnih vozila Kfora.

Inače, odluka kosovske vlade o uvođenju zabrane na uvoz srpske robe na Kosovo počela je da se primenjuje i na administrativnom prelazu Brnjak, kod Zubinog Potoka.

Srbi iz Ibarskog Kolašina i dalje se nalaze na barikadama koje su postavljene u selu Zupče, opština Zubin Potok.

Inače, tokom pregovora sa predstavnicima Vlade Srbije i opštinskim rukovodstvom sa severa Kosova, komandant Kfor Erhard Biler je zatražio da se oslobodi put u Rudaru kako bi jedinice NATO nesmetano prošle.

Srpski pregovarači - ministar za KiM Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović - potom su se, kako prenosi KIM radio, obratila okupljenim Srbima i preneli stav komandanta Kfor na šta su oni jednoglasno odgovorili da se neće pomeriti odatle i da KFOR može proći samo preko njihovih tela ili ukoliko se oslobode administrativni prelazi Jarinje i Brnjak.

Posle toga Stefanović i Bogdanović su se vratili kako bi stav Srba preneli Bileru.

Stefanović je potvrdio Bileru da Srbi neće prekinuti blokadu dministrativnih prelaza Brnjak i Jarinje i da neće pribegavati nikakvoj sili i ostaće mirni.

"Niko na ovom svetu, ni Bog ni predsednik ne mogu od ovih ljudi da traže da se sklone sa blokada. Za Srbe na severu Kosova je apsolutno neprihvatljivo da kosovska specijalna policija ROSU dođe na sever Kosova. Molim vas za strpljenje i dođite kod mene sa nekom drugom idejom za rešavanje problema", rekao je Stefanović Bileru u razgovoru kojem su prisustvovali i novinari.

Opozicja je duzna da formira deputaciju narodnog jedinstva i posalje je u Rusiju i Kinu i od njihovih parlamenata zatrazi odbranu i pomoc.Oni su potpisnici rezolucije 1244 koja se ocigledno krsi a

vlast u Srbiji radi na stetu drzave.Ne cineci nista oni su saucesnici u ovoj izdaji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.