Zašto je Vučićev govor na Kosovu uznemiro Hrvatsku i BiH

Izvor: N1 televizija, 10.Sep.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Vučićev govor na Kosovu uznemiro Hrvatsku i BiH

Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića po svoj prilici pomno se pratio i kod suseda. Na Vučićevo izlaganje reagovao je državni vrh Hrvatske, ali pre svega političari iz Bosne i Hercegovine.

Izvor: N1

Milošević i Knin - dve su reči govora predsednika Srbije u Kosovskoj Mitrovici koje su uzburkale region. Bosansko-hercegovačkim političarima zasmetalo je to što je Aleksandar Vučić rekao da je Slobodan Milošević bio veliki srpski lider, sa najboljim namerama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Šefik Džaferović iz Stranka demokratske akcije tvrdi da je Vučić na Kosovu veličao “balkanskog kasapina”.

“Srbija treba da ide putem suočavanja sa prošlošću. Dakle, da se konačno shvati da to što je radila Srbija u Bosni i Hercegovini, da je to sankcionirano kao udruženi zločinački poduhvat, da je to definirano u Hagu, da je definirano i odlukom Međunaronog suda pravde u Hagu i to nije put kojim treba da ide ukupan region. Srbija, pre svega”, kazao je Džaferović.

Vučićev govor osudio je i lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić.

“Gazimestansko okupljanje više stotina hiljada Srba 1989. godine bilo je uvod u brutalne agresije Miloševićevog režima koje su izvšene nad Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Slovenijom i na Kosovu. Vučić falsifikuje istoriju kada danas Miloševića naziva velikim liderom, jer se radi o velikom balkanskom krvniku zbog čije politike su više stotine hiljada nevinih ljudi izgubili život”, naveo je on.

Hrvatskim političarima, ali pre svega medijima je pak, zaparao uši deo kosovskog govora Aleksandra Vučića u kojem kaže da su Srbi ginuli za Knin, u kojem se danas vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo.

“Jasno je Vučić, pričom o šahovnici, rekao da Knin nikada nije bio hrvatski. Odmah bih povukla ambasadora iz Beograda”, napisala je na Tviteru bivša premijerka Jadranka Kosor.

Minisar branitelja Tomo Medved, s druge strane, smatra da se u Hrvatskoj previše pažnje daje Vučiću.

“Mislim da treba da se bavimo svojim pitanjima. Pitanjima koja su važna za naš privredni rast, za naš prosperitet u Republici Hrvatskoj. To je moje mišljenje i da se previše pažnje posvećuje jednom predsedniku susedne zemlje”, rekao je Medved.

Sa takvim stavom iz Vlade Hrvatske stoprocentno saglasna je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Mi imamo svoja pitanja, bavimo se Hrvatskom, bavimo se hrvatskim putem u prosperitet, želimo dobre odnose sa Sribjom, sa srpskim narodom i ja lično naravno želim i stabilnost i sigurnost srpske zajednice ovde u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, i uopštee neću dopustiti da mi gospodin Vučić nameće bilo kakve teme kojima ću se baviti, niti ću se spuštati na taj nivo da komentirišem njegove govore, jer mislim da on o sebi najbolje govori”, ocenila je Grabar Kitarović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Milošević i Knin u Vučićevom govoru zaparali uši u regionu

Izvor: N1 televizija, 10.Sep.2018

Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića po svoj prilici pomno se pratio i kod suseda. Na Vučićevo izlaganje reagovao je državni vrh Hrvatske, ali pre svega političari iz Bosne i Hercegovine...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.