Zašto je KOSOVSKI BOŽUR intenzivno crvene boje i kakvo značaj ima za SRPSKI NAROD?

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Mar.2024, 16:45

Zašto je KOSOVSKI BOŽUR intenzivno crvene boje i kakvo značaj ima za SRPSKI NAROD?

Nije ramonda, ali ima jednaki značaj.
Danas se navršava 20 godina od nereda na Kosovu i Metohiji nazvanim "martovski pogrom", tokom kog su Albanci, najpre u Kosovskoj Mitrovici, a zatim i u drugim delovima Kosova i Metohije, organizovali proterivanje Srba, uništavanje njihove imovine i verskih objekata.
Sećanje na nemili događaj, takođe, dobar je povod da se prisetimo jedne biljke koja simbolizuje stradanje srpskog naroda.
Svaki pomen cveta crvenog kosovskog božura (Paeonia peregrina) asocira uglavnom na Kosovski boj i prolivenu krv kosovskih junaka, zbog čega je, kako se veruje, dobio crvenu boju, od te daleke 1389. godine 28. juna.
Božuri su crveno cveće...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.