Zasedao odbor za bezbednost

Izvor: Akter, 09.Nov.2015, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasedao odbor za bezbednost

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izrazio je danas zadovoljstvo odlukom Generalne konferencije UNESKO da ne prihvati zahtev za prijem Kosova, navodeći da je to pobeda "tima Aleksandra Vučića i Vlade"

Gašić je na sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove izjavio da će vojnim penzionerima od 1. decembra primanja biti povećana za 11 odsto i da je reč o 40.000 ljudi.

Gašić je objasnio da vojnim penzionerima primanja nisu povećana >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << krajem 2007. godine, što im je, kako je naveo, bilo obećano.

Gašić je rekao da su zbog toga pojedini vojni penzioneri tužili državu i da je jedan deo njih dobio spor, dok su drugi procesi u toku.

Prema Gašiću, novac za povećanje primanja vojnim penzionerima je obezbeđen iz realnih izvora.

On je istakao da će vojnim penzionerima u januaru biti isplaćen sav dug koji je nastao od kraja 2007. godine.

Podnoseći izveštaj o radu Ministarstva odbrane od jula do septembra, Gašić je istakao da je Vojska Srbije sposobna da zaštiti bezbednost zemlje.

"Ministarstvo i Vojska Srbije deluju kao dobro uigran tim", ocenio je Gašić na sednici skupštinskog odbora za odbranu, kojoj je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Gašić je istakao i da Srbija ulaže u svoju namensku industriju i da želi da taj vid industrije osposobi kako bi mogao da odgovori na sve potrebe Vojske Srbije.

On je naveo i da namenska industrija u Srbiji ima ugovore ukupne vrednosti 750 miliona evra.

Gašić je rekao i da Vojska Srbija sarađuje sa svim zemljama u regionu osim sa Albanijom, ali je dodao da je i toj zemlji poslat predlog za vojnu saradnju.

Govoreći o međunarodnoj vojnoj saradnji, Gašić je rekao da su ove godine održane 132 zajedničke vojne vežbe sa vojskom SAD, ali je dodao i da je održano i 36 vojnih vežbi sa pripadnicima ruske vojske.

Upitan o zbrinjavanju izbeglica u kasarnama, Gašić je odgovorio da je to pitanje u nadležnosti Ministarstva rada i da je Ministarstvo odbrane spremno da pomogne.

Poslanik Demokratske stranke Dragan Šutanovac upitao je o tome koje oružje bi Srbija uskoro mogla da kupi od Rusije.

Šutanovac je upitao i iz kojih sredstava će to oružje biti plaćeno, a podsetio je da je pominjana nabavka i aviona i topova.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković je odgovorio da postoji dokument o razvoju Vojske Srbije i da su u njemu navedene potrebe vojske.

On, međutim, nije želeo da govori šta bi moglo da se nabavi od oružja iz Rusije navodeći da su "procedure u toku".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.