Zapad protiv Kurtija

Izvor: RTS, 15.Jul.2014, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad protiv Kurtija

Predstavnici SAD i Nemačke protive se učešću pokreta "Samoopredeljenje" u vladi Kosova i to su preneli liderima Alijanse za budućnost Kosova i Demokratskog saveza Kosova Ramušu Haradinaju i Isi Mustafi, javila je prištinska televizija "Kohavižn".

Kako pišu mediji, Haradinaj će pokušati da približavanje sa "Samoopredeljenjem" iskoristi do poslednjeg trenutka, kada treba formirati nove institucije.

Ipak, pregovori su zapali u krizu i nije došlo do najavljenog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << susreta lidera postizborne koalicije DSK, AZBK i Inicijative za Kosovo sa liderom "Samoopredeljenja" Aljbinom Kurtijem.

Haradinaj je posle susreta sa predstavnicima nesrpskih manjinskih zajednica izjavio da je dokument koji je pokret "Samoopredeljenje" juče dostavio liderima koalicije, kada se očekivalo potpisivanje sporazuma, proces vratio na početak.

Naveo je da kao budući premijer Kosova neće dozvoliti da se Kosovo izoluje, aludirajući na zahteve "Samoopredeljenja" za prekidom razgovora sa Beogradom i da u vladi Kosova, nasuprot jasnim ustavnim i zakonskim rešenjima i obavezama, ne budu predstavnici "Srpske liste".

Prištinski mediji su ukazivali na mogućnost teških incidenata oko mesta za sedenje u sali Skupštine.

Naime, predstavnici pobedničke koalicije sa Demokratskom partijom Kosova na čelu smatraju da im pripada centralno mesto u sali, dok je Predsedništvo Skupštine Kosova starog saziva odlučilo da to mesto pripada postizbornoj koaliciji.

To može dovesti do teških nesporazuma i mogućih incidenata pre početka sednice Skupštine Kosova zakazane za 17. jul.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nemačka i SAD ne žele Samoopredeljenje u vladi

Izvor: Blic, 16.Jul.2014, 00:07

Predstavnici SAD i Nemačke protive se učešću pokreta Samoopredeljenje u vladi Kosova i to su preneli liderima Alijanse za budućnost Kosova i Demokratskog saveza Kosova Ramušu Haradinaju i Isi Mustafim, javila je večeras prištinska televizija Kohavision. Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti..Prema...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.