Zapad pokušava da popravi Kosovo

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2014, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad pokušava da "popravi" Kosovo

06.06.2014. -

Predizborna kampanja na Kosovu je povezana sa grandioznim skandalom. Dok se mesne stranke grozničavo bore za glasove birača uoči parlamentarnih izbora 8. juna, mediji su objavili informacije iz zapadne političke i ekspertne zajednice. One svedoče da zapadne zemlje na čelu sa SAD i Nemačkom nameravaju nezavisno od rezultata izbora da sklone sa kosovske političke scene najzloglasnije ličnosti na čelu sa današnjim "premijerom" Hašimom Tačijem.

Ideju radikalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << promene kosovskog političkog esteblišmenta praktično su istovremeno oglasili diplomatski predstavnik Velike Britanije u Prištini Jen Klif i učesnici diskusija u Međunarodnom institutu bliskoistočnih i balkanskih istraživanja, sa sedištem u Ljubljani. I britanski ambasador, i jedan od ključnih regionalnih "moždanih centara" jedinstveni su u tome, što Kosovo "traži nove političke ličnosti". Doduše, obrazloženja su različita. Jen Klif govori o neophodnosti stimulisanja ekonomskog razvoja Kosova, jer pređašnji lideri "nisu mogli da otvore perspektive za mlade". On je takođe pozvao da se pod hitno obustavi delatnost kosovske Agencije za privatizaciju, s kojom je povezan čitavi niz korupcionih skandala.

Eksperti ljubljanskog instituta se izjašnjavaju striktnije, pozivajući na uklanjanje od vlasti na Kosovu "bivših vojnih lidera". Reč je o bivšim komandantima terorističke OVK, koje Savet Evrope, Human Rights Watch i druge međunarodne organizacije optužuju za ratne zločine, a čak i "crnu transplantologiju". Ako se tome dodaju aktivno lobiranje od strane Vašingtona stvaranja posebnog tribunala za istragu zločina OVK i aluzije kosovskih medija da iza svega toga takođe stoji Nemačka, slika je veoma karakteristična.

Doduše, nemački ambasador u Prištini Peter Blomajer u intervjuu prištinskom listu Tribuna pokušao je da maksimalno rastera sumnje. On je izjavio da njegova zemlja ostaje "neutralna" prema vlastima Kosova.

Međutim, kako je poznato, nema dima bez vatre. Izvori u zapadnim prestonicama na uslovima anonimnosti potvrđuju zainteresovanost SAD i rukovodstva EU za smenu rukovodstva kosovske vladajuće elite da bi pokušali da poprave političku fasadu Prištine. Ustvari ona u toku više godina ostaje nepromenljiva, - potvrdila je u razgovoru s Glasom Rusije ekspert Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta slavistike RAN Ana Filimonova.

- Vidimo da među ključnim ličnostima koje upravljaju Kosovom, u njegovim društveno-političkim strukturama i dalje se nalaze bivši komandanti i ekstremisti OVK. Čitavu ovu konstrukciju u toku više godina kruniše bivši politički rukovodilac OVK Hašim Tači.

Nije tajna da takva nepromenljivost ličnosti, mnogi od kojih se pominju u međunarodnim referatima o ratnim zločinima i organizovanom kriminalu, izazivaju ozbiljne sumnje među građanima EU, koji su primorani faktički iz svog budžeta da dotiraju Kosovo. Pored toga Zapad se navikao na promenu svojih prioriteta na Balkanu, - podsetio je Glas Rusije nemački politikolog Aleksandar Rar.

- Taj isti Hašim Tači je svojevremeno "radio" u kriminalnoj sferi. Međutim, tokom borbe za nezavisnost Kosova i vojne operacije Nato-pakta protiv Jugoslavije mnogi su se pojmovi promenili. On je prešao na stranu Amerike, postao saveznik, a čak i prijatelj ondašnjeg državnog sekretara SAD Madlen Olbrajt.

Međutim, poslednje informacije omogućuju da se tvrdi da Zapad, pre svega SAD, imaju danas još jedan razlog da pokušaju da poprave imidž Kosova. To su veoma neugodne za zapadno javno mnjenje analogije sa događajima u Ukrajini. Užurbano priznavši nezavisnost Kosova i odbivši podršku Krimu i stanovnicima istočnih regiona Ukrajine, SAD i lideri EU su stavili na znanje da su im ekstremisti i kriminal na Kosovu bliži od legitimnih težnji civila, koji su se suočili s vojnom operacijom Kijeva. S tim su povezane današnje težnje da demonstriraju sopstvenim biračima bar neka poboljšanja na kosovskoj sceni.

Petar Iskenderov,

Izvor: Glas Rusije, foto: East News/AP    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.