Zakon o Trepči ne može da stupi na snagu pre odluke suda

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Okt.2016, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o Trepči ne može da stupi na snagu pre odluke suda

Zakon o Trepči ne može da stupi na snagu pre nego što kosovski ustavni sud donese odluku o žalbi koju su tim povodom podneli poslanici Srpske liste, rekao je danas šef poslaničkog kluba ove liste Slavko Simić.

"Zakon o Trepči nije razmatran ni kroz skupštinsku komisiju za zajednice, pri čemu je prekršen član 78. Ustava Kosova, a takođe zakon nije razmatran ni kroz Konsultativno veće za zajednice. Kršenjem svih ovih članova, i onih koje nisam naveo, prekršena su >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prava srpskog naroda koji živi na Kosovu, a time je prekršen član 58. Ustava Kosova koji se tiče manjinskih zajednica“, rekao je Simić.

Kako prenosi RTK2, ono što je u ovom trenutku prema njihovom mišljenju najvažnije, jeste da zakon ne može da stupi na snagu pre odluke suda.

"Predsednik ne može da objavi zakon u Službenom glasniku, a o daljem našem učešću u institucijama razgovaraćemo unutar Srpske liste, sa predstavnicima Vlade Srbije, institucijama u Prištini i releventnim međunarodnim predstavnicima što će se desiti u narednih nekoliko dana", rekao je Simić.

"Želimo da pozovemo na odgovornost i međunarodnu zajednicu i sve relevantne političke predstavnike u Prištini da se o pitanju Trepče ne bave oni koji ne poznaju ovu materiju, već da se pitanje reši kroz razgovor”, dodao je Simić.

On je izrazio očekivanje da će Ustavni sud biti profesionalan i nepristrasan, te da će doneti korektnu odluku jer su poslanici Srpske u svom zahtevu naveli odredbe koje su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, i gde se krši poslovnik o radu skupštine.

Prema najavama poslanika, početkom naredne nedelje biće podnet Zahtev o tumačenju ustavnosti Zakona o strateškim investicijama na Kosovu, koji je usvojen u utorak.

Deset ili više poslanika kosovske skupštine može, u roku od osam dana od usvajanja, da ospori ustavnost bilo kog zakona koji je usvojila skupština, kako zbog sadržaja tako i zbog procedure sprovođenja.

U ovom slučaju, Ustavni sud ima rok od 60 dana da se izjasni povodom zahteva poslanika Srpske liste, navodi RTK2.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Srbi blokirali otimanje Trepče, al' samo na kratko!

Izvor: Vesti-online.com, 13.Okt.2016

Zakon o Trepči koji je usvojila skupština samoproglašenog Kosova ne može da stupi na snagu pre nego što kosovski ustavni sud donese odluku o žalbi koju su tim povodom podneli poslanici Srpske liste, rekao je u četvrtak šef poslaničkog kluba ove liste Slavko Simić...- Zakon o Trepči nije razmatran...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.