Za 16 godina nisu pronađeni otmičari srpskih novinara

Izvor: Večernje novosti, 21.Avg.2014, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 16 godina nisu pronađeni otmičari srpskih novinara

PRIŠTINA - Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić i ambasador OEBS na Kosovu Žan-Klod Šlumberže zatražili su, posle susreta i razgovora u Kosovu Polju, da se reši slučaj nestanka srpskih novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića. Kako javlja KiM radio, Jevtić je naglasio da je izgradnja međusobnog poverenja građana i institucija nemoguća sve dok se ne rasvetle zločini počinjeni na Kosovu. Povodom godišnjice nestanka novinara u opštini Orahovac, Jevtić je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da mediji imaju važnu ulogu u društvu i njihovi predstavnici moraju biti zaštićeni. "Ja sam uvek za to da mediji imaju potpunu slobodu u svom radu. Pronalaženje počinioca ili dobijanje odgovora na to šta se desilo sa nestalim novinarima pre 16 godina je nešto što će doprineti ne samo pravdi i istini, već i zaštiti novinarske profesije", rekao je Jevtić. Šlumberže je izjavio da je važno da se rasvetli sudbina nestalih novinara u opštini Orahovac i osudio svaki oblik napada na medijske radnike. "Novinarska profesija zaslužuje veliko poštovanje. Tužno je što se posle 16 godina ne zna ništa o njima. Takvi zločini se, nažalost, dešavaju svuda u svetu, Juče je ubijen novinar u Iraku što je takođe jako tužno", rekao je Šlumberže. Jevtić je najavio regionalni sastanak predstavnika Vlada Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, u cilju pronalaženja trajnog rešenja za interno raseljena lica. Sastanak bi trebalo da bude održan početkom septembra u Prištini. Jevtić je dodao i da kosovski sudovi moraju brže da rešavaju pitanje uzurpirane imovine, da bi raseljena lica mogla da se vrate svojim imanjima. Od policije on očekuje bolju zaštitu imovine povratnika, jer je imovinska bezbednost preduslov održivog opstanka.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

16 godina od otmice srpskih novinara u Orahovcu

Izvor: NTV.rs, 21.Avg.2014

Danas se obeležava godišnjica od otmice srpskih novinara kod Orahovca 21. avgusta 1998. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju tim povodom konstatuju da ni posle 16 godina nisu pronađeni otmičari novinarske ekipe Radija Prištine, Đure Slavuja i Ranka Perenića, a do sada nema zvaničnih informacija...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.