AMERIKA SRUŠILA KURTIJEVE SNOVE! Premijeru lažne države svi okrenuli leđa - stigla jasna poruka o ZSO

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Mar.2023, 23:26

AMERIKA SRUŠILA KURTIJEVE SNOVE! Premijeru lažne države svi okrenuli leđa - stigla jasna poruka o ZSO

Pregovore u Ohridu 18. marta, kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli usmeni dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, Hil je ocenio kao "veome uspešne".

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, a da njen tačan dizajn dve strane treba da definišu u pregovorima.

- ZSO je deo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << briselskog dijaloga još od 2013. i treba da bude formirana tako da srpska zajednica, pre svega u Severnoj Mitrovici, može da vidi kako će izgledati njena budućnost. Mislim da trenutno gledaju mnogo modela koji su u skladu sa evropskim standardima - rekao je Hil za televiziju Pink.

Upitan koji je krajnji rok za formiranje ZSO, da li je to period pre ili posle lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova, Hil je kazao da "ne može da govori o tako kratkim rokovima" i dodao da je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar "govorio o nekim dugoročnijim rokovima i da se možda sve upakuje do kraja 2023. godine".

- Ali mislim da treba da pokušavamo da se krećemo brzo, da obezbedimo da se ispoštuju interesi srpske zajednice na Kosovu - naveo je američki diplomata.

- Mislim da su načinili napredak. Voleo bih da vidim neke konkretnije stvari, ali mislim da veoma jasno idemo ka implementaciji ovog procesa dijaloga. Mnogo toga još treba uraditi, naročito u artikulaciji toga kako će izgledati ZSO, to je ključno pitanje - dodao je.

Hil je rekao da se vode razgovori o skorom organizovanju novog sastanka Vučića i Kurtija i dodao da će to biti prilika "da se razjasne pojedine stvari".

Povodom dogovora u Ohridu, kojim je Implementacioni aneks Sporazuma postao obavezujući deo evropskog puta obe strane, Hil je kazao i da Srbija treba da postavi pitanje Kosova "u kontekst sopstvenih težnji za brži ulazak u EU".

Naveo je da su za SAD na Zapadnom Balkanu najvažniji dobri odnosi između država i dodao da Vašington zato snažno podržava inicijativu Otvoreni Balkan, ali i sve druge regionalne inicijative.

- Potrebno je da bude znatno više regionalnih inicijativa kako bi se napravili bolji obrasci saradnje među zemljama Zapadnog Balkana. I pitanje odnosa Beograda i Prištine je deo procesa regionalne integracije - rekao je Hil.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.