ZLOČIN ZA KOJI NIKO NIJE ODGOVARAO: Godišnjica otmice srpskih rudara na Kosovu i Metohiji - porodice i dalje vape za istinom

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2021, 16:07

ZLOČIN ZA KOJI NIKO NIJE ODGOVARAO: Godišnjica otmice srpskih rudara na Kosovu i Metohiji - porodice i dalje vape za istinom

Danas se navršavaju dvadeset tri godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga uglјenokopa "Belaćevac" Termoelektrane "Obilić" na Kosovu i Metohiji.

Na današnji dan, pre dvadeset i tri godine u ranim jutarnjim satima oteti su: Žarko Spasić, Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srbolјub Savić i Božidar Lempić i oni nikada nisu pronađeni, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a njihove porodice i dalјe vape za istinom, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Samo mesec dana ranije, 14. maja 1998. godine, kidnapovan je Žarko Spasić, vozač u rudniku "Belaćevac".

Otmica belaćevaćkih rudara označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Vinovnici ovog zločina nisu pronađeni i privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika.

Umesto istine o nestalima mi se danas na Kosovu i Metohiji suočavamo sa pojačanim pritiscima i sve učestalijim napadima na srpsko stanovništvo, povratnike, hodočasnike, sveštenike i sa sistematskim sprečavanjem otkrivanja masovnih grobnica sa srpskim žrtvama zločina albanskih ekstremista.

Beograd će nastaviti da poštuje međunarodno pravo i pravdu i da traga za kompromisima u rešavanju kosovsko-metohijskog pitanja, ali i da se sa bolom i pijetetom seća svojih stradalih sunarodnika.

Čuvanjem sećanja i rasvetlјavanjem zločina i sudbine nestalih lica, otvara se put procesu pomirenja u regionu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.