ZAŠTO SE TOLIKO PLAŠITE SRBA?! Britanski novinar rešetao Kurtija pitanjima

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2023, 17:52

"ZAŠTO SE TOLIKO PLAŠITE SRBA?!" Britanski novinar rešetao Kurtija pitanjima

Aljbin Kurti davao intervju za BBC.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti uveren je da je svoju konstruktivnost i kreativnost iskazao kroz različite predloge, a jedan od njih je model za zaštitu Srba, inspirisan modelom iz Hrvatske. Uzgred, Srbe sa severa Kosova i Metohije nazvao je fašistima.

- Ne možete staviti zapregu ispred konja, tako što će izabrati ovaj poseban sporazum -  bio je njegov odgovor na više pitanja u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Bi-Bi-Siju sa upozorenjima o očekivanju da ispuni preuzetu obavezu od pre 10 godina.

Nasuprot tome, Kurti zahteva da se sprovede ceo sporazum iz februara ove godine.

Na više pitanja o tome da li ga zabrinjava to što njegovi najbliži prijatelji i najvažniji saveznici misle da greši i da su mu uveli sankcije, Kurti je ostao na istoj "liniji".

Na opasku da je potrebno da se urazumi, rekao je da čini najbolje što može, ali navodi:

- Ne mogu da predam demokratsku zemlju ovoj fašističkoj miliciji na severu.

- Da li igra opasnu igru? - jedno je od ključnih pitanja koje mu je novinar postavio.

Kurti je rekao da su Severna brigada i Civilna zaštita bile veoma aktivne.

- Prvo, u zastrašivanju Srba, a potom i srpskih kandidata koji su hteli da učestvuju na izborima, a onda i u napadu na kosovsku policiju, novinare, a pre svega vojnike NATO-a 29. maja - odgovorio je Kurti.

Na opasku da je odlučio da svu krivicu prebaci na "svoju srpsku manjinu sa Kosova", te da to međunarodna zajednica trenutno ne vidi na takav način, Kurti je to negirao.

- Ja nikada nisam krivio srpsko manjinsko stanovništvo. Oni čine četiri procenta stanovništva na Kosovu, ali sam ja krivio dve specifične organizacije i takođe Beograd koji ih kontroliše - napomenuo je Kurti.

O porukama EU i SAD

Na podsećanje novinara da ga je nedavno evropski izaslanik Miroslav Lajčak podsetio na hitnu potrebu da deeskalira situaciju, te pitanje koje je potom usledilo - da li je spreman da to i učini, Kurti je odgovorio potvrdno.

- Naravno, ja sam i ponudio prevremene izbore za severne opštine što je pre moguće. Moramo da imamo primenjenu vladavinu zakona, da bismo imali poštenu i otvorenu kampanju pre slobodnih i demokratskih izbora - rekao je Kurti.

Podsetivši ga da nije poslušao savet SAD i evropskih partnera, kao ni Velike Britanije, novinar ga je pitao zašto je to učinio.

- Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja je 23. juna, zajedno sa našim direktorom policije Gazmendom Hodžom, održao konferenciju za medije na kojoj su izložili svu municiju i naoružanje, uključujući i zolje, koje su konfiskovali u kolima sa beogradskim tablicama, koji pripadaju Severnoj brigadi, ali koje pripada i srpskoj železnici - javnom železničkom preduzeću. I na toj konferencija za medije ministra unutrašnjih poslova saopšteno je da će od vlade zatražiti da se ove organizacije proglase terorističkim. Da ja to nisam uradio, prekršio bih svoj zakon i morao bih da zanemarim podatke naših bezbednosnih sektora i obaveštajne službe - objasnio je Kurti.

Na opasku da su ga i saveznici, pre svega SAD, opomenuli da ne proglašava spomenute grupe terorističkim, odnosno da je bilo kakva odluka trebalo da prethodno bude koordinisana u tesnoj saradnji sa najbliskijim međunarodnim partnerima Kosova i da ne povlači jednostrane poteze, uz pitanje zašto se oglušava od ovakvih međunarodnih upozorenja svojih američkih prijatelja, Kurti je rekao da on i njegova vlada redovno koordinišu i sa EU i sa SAD.

- Ali moram da poštujem i da primenjujem ustavnost i pravni poredak i zakonitost Republike Kosovo. Ja sam premijer Kosova jer je Kosovo republika. Pet dana pre nego što smo doneli ovakvu odluku sa kojom smo ove dve organizacije proglasili terorističkim, oni se nisu protivili onom što ćemo da uradimo. Dakle, mi zaista koordinišemo, ali to ne znači da se sve vreme slažemo o svim pitanjima - kazao je Kurti.

O nasilju nad Srbima

Usledilo je pitanje:

- Srbi kažu da na severu operišete u ta četiri srpska etnička grada vaše zemlje sa paramilitarnim policijskim snagama. I oni kažu da imaju jasan dokaz; citiram članak iz srpske štampe, za prebijanje i mučenje Srba i njihovim mestima. Oni su izneli i ime pojedinca - Nenada Orlovića, koji je snimljen sa kesom preko glave, sa golim torzom, prebijen. To su slike, za koje Srbi kažu da su kružile među kosovskim policijskim snagama koje su se hvalile zlostavljanjem Srba. Šta ćete da uradite povodom toga?

- Od deset ovih nasilnih ekstremista koji su uhapšeni, jedan je slučaj prekoračenja dužnosti policajca, koji je odmah suspendovan, ali na drugoj strani, na sve navode su moj ministar pravde i unutrašnjih poslova poslali pismo gospodinu Borelju, da šta god smo uradili, bilo je u potpunosti u skladu sa procedurama i skladu za zakonima Kosova i on je u to i uveren -  odgovorio je Kurti.

Za reči srpskog predsednika Aleksandra Vučića da se Balkan, odnosno Kosovo, nalazi na raskršću - da li će prevagnuti mir ili izbiti rat i da to zavisi samo od jedne osobe a to je upravo on, Kurti je odgovorio da ga Vučić "svakog dana napada po nekoliko puta".

- Ali, Kosovo je prozapadna demokratska zemlja - dodao je on.

- Dakle, mi smo pro NATO, pro EU, pro SAD, Srbija je na drugoj strani, veoma svrstana uz Kremlj. On to kaže, ali jednostavno, radi se o lažnim optužbama - tvrdi Kurti.

O uslovima za deeskalaciju

Novinar ga je prekinuo rekavši:

- Ali EU, NATO, SAD, vaši najbliži prijatelji, govore vam da treba da preduzmete korake i da deeskalirate situaciju, a jednu stvar, više nego ijednu drugu žele od vas da uradite, a to je da ispunite obećanje koje je Kosovo dalo pre deset godina, i dozvolite srpskom stanovništvu u vašoj zemlji da formiraju ovu Zajednicu srpskih opština koja bi mogla da predstavlja svoje interese u vašoj zemlji. Vaša je zemlja obećala pre deset godina. Vi ste odbili da ispunite. Zašto?

U odgovoru se Kurti ponovo okrenuo ka Beogradu, optuživši srpsku prestonicu da je "preko ZSO hteo da sprovode svoju politiku teritorijalnog etnonacionalizma", što je, po njemu, u Bosni i Hercegovini rezultiralo Republikom Srpskom.

Potvrdio je da su njegovi prethodnici pre deset godina potpisali ovaj sporazum, pa potom i tehnički 2015, da bi potom rekao ono što stalno ponavlja - da je baš taj sporazum pao na ispitu tzv. Ustavnog suda Kosova.

Nije ipak spomenuo to da je isti sud naglasio da se radi o međunarodno preuzetoj obavezi, već da su 23 člana tzv. kosovskog ustava prekršena.

- Oni su mala manjina. Zašto ste toliko prestrašeni njima? Upoređujete ih sa RS u BiH, ali Srbi tamo čine 30 odsto, ovde čine četiri ili pet procenata! Zašto ste toliko prestrašeni? - upitao ga je novinar.

- Mi nismo uplašeni, mi smo samo revnosni, jer ih Beograd koristi da ne priznaju Kosovo i da traže podelu Kosova - odgovorio je Kurti.

O formiranju ZSO

Tvrdeći da je konstruktivan Kurti je rekao kako je spreman da se sastane sa srpskim predsednikom, ali da je Vučić taj koji 22. juna nije hteo da se sa njim sastane.

- Moja konstruktivnost i kreativnost iskazana je kroz različite predloge - dodao je on.

Kreativnost je dokazao tako što je predložio model inspirisan rešenjem Srba iz Hrvatske. Još kaže da su Srbi sa tim srećni.

Na više upornih pitanja o tome da li ga zabrinjava to što njegovi najbliži prijatelji i najvažniji saveznici misle da greši i zašto su mu prijatelji uveli sankcije, Kurti nije menjao odgovore.

I zaista, rekao je novinar "oni su toliko uvereni da vi grešite, i da treba da se predomislite, uveli su vam sankcije – Kosovu“?

- Ove sankcije nemaju nikakve veze sa sporazumom iz 2013, jer je taj sporazum deo 39 sporazuma koje su potpisali moji prethodnici i koji su, ako su validni, i obavezujući prema članu 10 Osnovnog sporazuma koji sam postigao sa predsednikom Vučićem u Briselu i onda implementacioni aneks u Ohridu. Ne možete staviti zapregu ispred konja, tako što će izabrati ovaj poseban sporazum - kaže Kurti.

Hrvatski model za Srbe

Na opasku novinara da Srbi neće ići na izbore dok ne dobiju ZSO, i da ako im on to ne da, i da raspiše izbore, Srbi na njih neće ići, sa pitanjem: Imate li rešenje koje može da reši ovaj problem, Kurti je odgovorio:

- Ponudio sam im model koji je Srbija već prihvatila u Hrvatskoj. Hrvatska je uspešna priča, kao članica NATO i EU - rekao je Kurti, preneo je Kossev.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.