Izvor: Blic, 01.Okt.2016, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAPADNI MEDIJI Hapšenje Tačija znak napetosti

Agencije AP i AFP tumače da je pritvaranje Regionalnog direktora Kosovske policije Nehata Tačija, koga je MUP Srbije uhapsio po optužbi za terorizam, znak napetosti između Beograda i Prištine.

Agencija AP danas prenosi vest iz Niša o određivanju 30 dana pritvora i dodaje da je to "znak nastavljanja napetosti na nestabilnom Balkanu".

Kratko prenoseći podatke o privođenju i o pritvaranju, AP ukazuje da "nisu obelodanjene pojedinosti o tvrdnjama protiv Tačija".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Agencija AFP konstatuje da hapšenje Tačija donosi "rizik od povećanja napetosti između Beograda i Prištine".

Prenoseći da je Tači uhapšen u sredu na osnovu poternice koju je 2009. godine izdao sud u Nišu, dok je privatno putovao s nekoliko prijatelja, AFP navodi da je portparol tužilaštva u Nišu Vladimir Stanojević rekao toj agenciji da je "osumnjičeni pod istragom zbog terorizma", ali je odbio da iznese pojedinosti o zločinu koji mu se stavlja na teret".

AFP dodaje da je beogradski dnevnik "Kurir" objavio da se istraga protiv Tačija "odnosi na proterivanje Srba i nealbanaca iz njihovih domova na Kosovu 1999. godine".

Agencija navodi da je "hapšenje Tačija izazvalo gnev Prištine" i prenosi izjavu ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja da su "takve situacije neprihvatljive".

- Činjenica da je Srbija povećala broj zahteva (kod Interpola) za hapšenje naših građana je takođe neprihvatljiva - rekao je Hodžaj.

Do "hapšenja dolazi dok su Priština i Beograd uključeni u dijalog pod okriljem Evropske unije (EU) o unapređenju međusobnih odnosa", konstatuje AFP.

Prenoseći kratak istorijat rata na Kosovu 1998-1999. godine, AFP zaključuje da je "Kosovo 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost koju je do danas priznalo stotinu zemalja, uključujući SAD i većinu članica EU. Srbija i njena glavna međunarodna saveznica, Rusija, nisu priznale tu nezavisnost".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Hapšenje Tačija znak napetosti

Izvor: Beta, 01.Okt.2016

Agencije AP i AFP tumače da je pritvaranje Regionalnog direktora Kosovske policije Nehata Tačija, koga je MUP Srbije uhapsio po optužbi za terorizam, znak napetosti izmedju Beograda i Prištine.Agencija AP danas prenosi vest iz Niša o odredjivanju 30 dana pritvora i dodaje da je o to "znak nastavljanja...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.