ZAPAD IZGUBIO KOMPAS Zašto je Brisel dozvolio izbore na severu Kosova i Metohije?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2023, 22:30

"ZAPAD IZGUBIO KOMPAS" Zašto je Brisel dozvolio izbore na severu Kosova i Metohije?!

Brisel preko Prištine kažnjava Beograd zbog činjenice da nije potpisao sporazum u Ohridu i dozvoljava Prištini da održi lokalne izbore na severu Kosova, iako relevantni politički predstavnici Srba ne žele da učestvuju na njima jer nije formirana ZSO, kaže Perko Marković.

Evropska unija je razočarana zbog neučešća srpskih političkih partija na izborima na severu Kosova koje je raspisala Priština za 23. april u četiri opštine na severu Kosova.

Portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU je rekao da je dužnost Kosova i Srbije da daju prioritet povratku kosovskih Srba u strukture na centralnom i lokalnom nivou, iako su se Srpska lista, kao i druge stranke koje predstavljaju Srbe na Kosovu, izjasnile su se da neće učestvovati na izborima za gradonačelnike opština na severu i odbornike skupština opština Leposavić i Zvečan, ukoliko se pre toga ne formira Zajednica srpskih opština.

Politički analitičar Perko Marković iz Centra za nacionalnu istoriju kaže da je Zapad izgubio kompas nad separatističkim režimom koji oni podržavaju na Kosovu i Metohiji.

- Srbija je država sa istorijom, mi smo prvog premijera imali 1804. godine, a Priština je "državnost" dobila tako reći prekjuče, i to od istih onih koji sada nama drže lekcije. Srbija je ozbiljna zemlja sa ozbiljnim institucijama, koja je odlučna da brani svoj narod - kaže on.

Ovo je flagrantno kršenje, kaže Marković, elementarnih ljudskih prava srpskog naroda da sami biraju svoje predstavnike kroz instituciju kao što je ZSO.

- Oni žele da obesmisle koncept ZSO a mene zanima, kakva će to biti ZSO ako u njima i u institucijama koje bi se u okviru nje formirale Srbi ne bi mogli samostalno da biraju svoje članove. To je čisto kršenje demokratskih prava koja su ustanovljena pre više od 100 godina na nekim mestima - napominje Marković.

Tako da, ako bi ZSO dodaje on, dobila samo formu, a ne i suštinu a to treba da bude srpska samouprava u sredinama sa srpskom većinom, to bi bila samo ljuštura.

- To je ono što je njima i cilj i oni iz dana u dan traže nove načine da zaobiđu one principe koji obezbeđuju Srbima njihova prava - uveren je sagovornik.

U novembru prošle godine srpski predstavnici na Kosovu napustili su sve kosovske institucije, uključujući pozicije u Vladi i Skupštini Kosova, kao i one u pravosuđu i u Kosovskoj policiji na severu zbog odluke Vlade Kosova o preregistraciji automobila.

Iz Brisela su poručili da je EU sa svojim partnerima posvećena deeskalaciji tenzija i da bi Srbi trebalo da ispune svoje obaveze u dijalogu i vrate se u lokalne institucije, kao i da je imperativ da se sve vrati na situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj vlasti, policiji i pravosuđu na severu Kosova. Kako su rekli u EU potrebno je da obe strane odigraju svoju ulogu u ovome, i podsetili da sporazumom iz Brisela i aneksom sporazuma iz Ohrida treba da se „otvori put ka svestranoj normalizaciji odnosa“.

- Osnovni deo sprovođenja ovih sporazuma biće stabilan povratak kosovskih Srba u institucije Kosova, uključujući i lokalnu vlast - rečeno je u EU uz komentara da ne mogu da nateraju ni Kosovo ni Srbiju da učine uspešnim te demokratske procese, već da im je to dužnost.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.