ZABRINUT SAM! MORAJU SE IZBEĆI NEKOORDINISANI POTEZI! Lajčak nakon razgovora sa Kurtijem

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2023, 21:45

"ZABRINUT SAM! MORAJU SE IZBEĆI NEKOORDINISANI POTEZI!" Lajčak nakon razgovora sa Kurtijem

Lajčak izneo svoju zabrinutost nakon nedavnog sastanka u Prištini.

- Tokom sastanka u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i prvim potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem, razgovarali smo o očekivanjima od predstojećeg sastanka u Briselu, a ja sam istakao potrebu da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i njegovog Ohridskog aneksa. Takođe sam naglasio važnost izbegavanja bilo kakvih nekoordiniranih poteza >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji bi potencijalno mogli da poremete proces - naveo je Lajčak.

Lajčak je, sumirajući prethodnu nedelju, na Fejsbuku napisao da je tom prilikom istakao potrebu punog fokusa na normalizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma i aneksa dogovorenog u Ohridu.

On je izrazio zabrinutost zbog dešavanja na severu Kosova i Metohije, o čemu su ga, kako je naveo, upoznali predstavnici civilnog društva i političkih partija tokom posete tom delu KiM.

- Nažalost, ono što sam čuo zabrinulo me je. Stoga sam ponovio potrebu da se izbegne svaka mogućnost eskalacije i da se u potpunosti fokusira na normalizaciju - poručio je Lajčak.

On se osvrnuo i na posetu Beogradu, gde se u petak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

- Tokom našeg sastanka, razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara i njegovog Aneksa od 18. marta kako bismo se pripremili za sastanak u Briselu koji će se održati sutra - naveo je slovački diplomata.

On je izrazio očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji Sporazuma.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Lajčak uoči nastavka dijaloga: Važno da se izbegavaju bilo kakvi nekoordinisani potezi

Izvor: Radio 021, 14.Maj.2023

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je da je tokom nedavnog sastanka premijera Kosova Aljbina Kurtija obavestio o važnosti izbegavanja bilo kakvog nekoordinisanog poteza.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.