Vulin u Zočištu

Izvor: RTS, 14.Jul.2013, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin u Zočištu

Srbi na Kosovu moraju biti ujedinjeni, bez obzira na to da li žive na jugu ili severu, rekao direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, koji je u Zočištu prisustvovao obeležavanju manastirske slave u manastiru svetog Kozme i Damjana. Vlada Srbije će se jasno izjasniti o održavanju lokalnih izbora na Kosovu, rekao Vulin.

Oko hiljadu vernika okupilo se u Zočištu na slavskoj liturgiji u obnovljenom manastiru svetih vrača Kozme i Damajana. Pravoslavni vernici u manastir >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su stigli iz svih delova Kosova, a sa njima je bio i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, kao i grupa poslanika Skupštine Srbije.

Vulin je iz Zočišta poručio da Srbi na Kosovu moraju da budu ujedinjeni, bez obzira na to da li žive na jugu ili severu.

"Zočište je svedok velikog stradanja, a sada je svedok velike obnove. I to kada kažem velike obnove, ne mislim samo na zgrade, ne mislim samo na krovove, ne mislim na kuće, ja mislim na ljude. Puna porta u Zočištu govori da se Srbi obnavljaju i da obnavljaju svoj život", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, suština politike Vlade Srbije jeste da se obnovi život na Kosovu i Metohiji. 

"Da bi došlo do obnove života, mora se postići apsolutno jedinstvo, i političko, i ekonomsko, i duhovno, i svako drugo jedinstvo među Srbima, i Srbima koji žive severno i Srbima koji žive južno od Ibra", rekao je Vulin.

Vulin je rekao da oni moraju da dišu kao jedan, jer oni i jesu jedan narod, a kako je rekao, isto tako moraju da budu jedinstveni sa Vladom republike Srbije, jer bez Vlade Srbije tu život neće biti moguć.

"Bez jedinstvene politike, bez jedinstvenog pristupa, bez jedinstvenog stava kada su bilo koja politička pitanja na dnevnom redu, mi nećemo moći da uradimo ono što smo počeli da radimo, a to je da stvorimo život Srbima na KiM u skladu sa njihovim potrebama, u skladu sa njihovim željama", istakao je Vulin.

Direktor Kancelarije za KiM rekao je da je jedinstvo danas potrebnije nego što je bilo ikad.

Vulin je rekao i da će se Vlada jasno izjasniti o održavanju predstojećih lokalnih izbora na Kosovu i formiranju jedinstve srpske lista za učešće na njima.

"Prerano je da se govori o eventualnim preprekama kada je u pitanju jedinstvena izborna lista i jedina prepreka je poslovično nejedinstvo Srba", rekao je Vulin.

Vulin je poručio i da će "oni koji budu glasali na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji moći da glasaju s dokumentima Republike Srbije, a sva komunikacija će se obavljati preko OEBS-a".

Na pitanje kako će ubediti Srbe da izađu na kosovske izbore raspisane za 3. novembar, on je poručio da razume svaku sumnju i zabrinutost, ali da nema nameru nikoga da ubeđuje.

"Mi imamo samo jedan interes i jedan pravac. Država Srbija je ovde da ostane, država Srbija nalazi puteve kako da ostane na Kosovu i Metohiji", rekao je Vulin.

Inače, manastir Sv. Vrača Kozme i Damjana nalazi se u selu Zočište, pet kilometara od Orahovca u Metohiji. U ovaj manastir, koji je bio razrušen 1999. godine, ne dolaze samo Srbi već i Albanci i pripadnici drugih veroispovesti koji u manastiru traže isceljenje, a monasi su se u Zočište vratili 17. oktobra 2004. godine.

Prema predanju, Zočište datira iz 11. veka a pominje se u poveljama Svetog kralja Stefana Dečanskog.

Tokom boravka u pokrajini, Vulin će u Velikoj Hoči obići Dečansku vinicu, u kojoj se proizvodi vino sa tog područja, najavila je Kancelarija za KiM.

Dečanska vinica se nalazi u okviru kompleksa Crkve "Svetog Stefana" koji pored nje obuhvata i crkvene konake. Konaci su namenjeni monasima manastira Visoki Dečani, koji rukovode obradom vinograda na tom području, a rekonstruisani su sredstvima Kancelarije za KiM, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vulin: Srbi moraju da budu ujedinjeni

Izvor: RTS, 14.Jul.2013

Srbi na Kosovu moraju biti ujedinjeni, bez obzira na to da li žive na jugu ili severu, rekao direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, koji je u Zočištu prisustvovao obeležavanju manastirske slave u manastiru svetog Kozme i Damjana. Vlada Srbije će se jasno izjasniti o održavanju lokalnih izbora...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.