Vulin počeo kampanju u Zvečanu

Izvor: Vesti-online.com, 09.Okt.2013, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin počeo kampanju u Zvečanu

Ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin posetio je danas Zvečan što je prva poseta jednog zvaničnika iz Beograda Kosovu posle ukidanja zabrane koju je uvela vlada u Prištini.

Vulin objasnio da bez Zajednice srpskih opština sve staje  

Vulin je rekao da je došao u Zvečan, u redovnu posetu, kako bi razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave koji su rešeni da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na lokalnim izborima sačuvaju državu Srbiju u Pokrajini.

 

On je u Zvečanu razgovarao sa privrednicima koji, kako je rekao, "održavaju život tamo gde država ne pomaže, otvarajući nova radna mesta".

 

Vulin je ukazao da će posle izbora biti formirana Zajednica srpskih opština koja će omogućiti da sve u Pokrajini funkcioniše kao i do sada i da ljudi dobijaju plate.

 

"Zajednica će nastati tako što će Skupština Srbije doneti ustavni zakon na osnovu koga će preneti svoja ovlašćenja na nju, to je naš ustavni mehanizam da nastavimo da živimo u Pokrajni kao i do sada", kazao je Vulin.

 

"Možemo da se pravimo da se ovde ništa ne dešava i da nema sile mimo nas, ali nećemo, zato što će 4. novembra ovde neko morati da obezbedi platu ovim ljudima, da školstvo funkcioniše, zdravstvo, lokalna samouprava, neko će morati da nastavi da kupuje, a bez zajednice srpskih opstina sve to neće moći biti moguće", kazao je Vulin.

 

On je podsetio da je u ponedeljak u Briselu obnovljeno ono što postoji godinama, model da se Beograd obraća Euleksu i međunarodnoj zajednici, koja zatim treba da omogući da posete srpskih zvaničnika proteknu u miru. Ministar je ukazao da postoje razni trikovi kojima se pokušava nametnuti da država Srbija promeni stav.

 

"Srbija neće promeniti svoj stav, ne priznajemo Kosovo, ne obraćamo se dirketno predstavnicima privremenih institucija u Prištini, obraćamo se Euleksu i ovo je bio iznuđen problem i iznuđeno rešenje", kazao je Vulin.

 

Na pitanje da li će srpski zvaničnici moći da idu samo u manastire ako žele da dođu na Kosovo, kako je poručeno iz Prištine, Vulin je rekao da će se predstavnici Beograda pojavljivati gde god bude potrebno i gde god ih narod traži.

 

Vulin je rekao i da je izrada nacrta Statuta Zajednice srpskih opština u toku i da na izradi radi Upravljački tim, te da uskoro očekuje konačno rešenje.

 

Ministar je danas sa novinarima obišao robnu kuću "Metal" Siniše Nedeljkovića, put ka zvečanskom groblju i Trg Kralja Petra Prvog Karađorđevića, koji su rekonstruisani sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Posetio je i dve stambene zgrade u centru Zvečana, čiju izgradnju finansira Vlada Srbije, takođe preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u saradnji sa Opštinom Zvečan i Univerzitetom u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.