Izvor: S media, 04.Jan.2013, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Očekujemo da svet prizna realnost na Kosovu

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže da platforma o Kosovu i rezolucija koja će se naći u Skupštini pokazuju da Srbija u rešavanju problema južne pokrajine priznaje realnost.

Ali očekujemo i da svet prizna tu realnost”, izjavio je Vulin.

U intervjuu Tanjugu Vulin ističe da Srbija prvi put u poslednjih 12 godina ima svoj stav o tom pitanju i da je oko tog stava uspela da okupi sve Srbe sa Kosova i Metohije. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

"Na sastanku kod predsednika Tomislava Nikolića prvi put u ko zna koliko decenija pojavili su se predstavnici svih srpskih opština sa prostora Kosova i Metohije. Da je samo to urađeno pa bi moglo da se kaže da je urađena velika stvar, nešto veliko se desilo i nešto veliko se uradilo", rekao je Vulin.

On je naveo da je urađeno mnogo toga na šta možemo biti ponosni i da je ova vlada "ušla hrabro u razgovore, u stvari od kojih su prethodne vlade bežale".

"Želim da naša generacija reši problem KiM i ne očekujem da ću zbog toga imati ne znam kakav politički rejting, ali kakav bih čovek bio da ne vidim veličinu problema sa kojim sam suočen, sa kojim su moj narod i država suočeni, a da ne krenem da rešavam taj problem nego da gledam da ga ostavim nekoj budućoj vladi i nekim budućim generacijama", istakao je Vulin.

Razgovori u Briselu “dobra stvar”

Vulin je naveo da je Platforma o Kosovu i Metohiji i rezolucija koja će ići u parlament "naše pitanje i naš odgovor“.

"Sve ostalo je onda na onima koji će nas zastupati u eventualnim pregovorima i onima koji će to sprovoditi. Ono od čega se neće odstupati, ono što je suština, ono što je pravac kojim hoćemo da idemo jeste da će to usvojiti parlament i srpska vlada", podvukao je Vulin.

Govoreći o razgovorima u Briselu, Vulin je ocenio da su razgovori uvek dobra stvar, ali da se ovi razlikuju od prethodnih.

"Srbija možda prvi put u poslednjih 12 godina ima svoj stav, nešto traži, nešto hoće, oko nečeg se ne slaže i mislim da je to suštinski novi kvalitet i ono što smatram i najvećim kvalitetom je da sve što radimo, radimo ne samo zbog onih koji žive na Kosovu i Metohiji nego sa onima koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Vulin.

Predstavnici Srba sa Kosova u svim fazama razgovora

On je rekao da je insistirao i da neće odustati od toga da u svim fazama razgovora, od tehničkih do političkih, budu predstavnici Srba sa Kosova i Metohije i naglasio da tu misli na Srbe i južno, i severno od Ibra.

"Trudim se, a i svi ostali iz Vlade, predsednik Republike, da očuvamo tu komunikaciju i ispunimo ono što smo govorili - nikada o vama bez vas, nikada o Srbima sa Kosova i Metohije bez Srba sa Kosova i Metohije jer u krajnoj liniji mera našeg uspeha biće kvalitet njihovog života - kako oni žive tako smo mi radili", ukazao je Vulin.

Vulin nije zadovoljan time što nije donet novi Zakon o kosovskom dodatku i smatra da mora pravednije da se raspodeljuje ono što ide za Kosovo i Metohiju.

On takođe nije zadovoljan ni time što nije uspelo sprovođenje popisa na Kosovu.

"Međunarodna zajednica je videla u tome političku provokaciju, a ja sam hteo rezultat. Mene zanima da saznam koji broj Srba živi na prostoru Kosova i Metohije, kako žive, od čega žive, šta imaju od imovine, šta im je oteto. Uradićemo ga iduće godine, možda ga nećemo zvati popis, ali hoću rezultat i da saznamo već jednom koliko nas je i kako živimo", podvukao je Vulin.

(S media/Tanjug)

Foto: S media

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.