Vučićev hod na žici između Berlina i Brisela

Izvor: Politika, 23.Feb.2013, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučićev hod na žici između Berlina i Brisela

Kako se u Briselu nije daleko odmaklo, Vučićevi nemački sagovornici su shvatili da pred njima sedi čovek koji ima njihovo poverenje, koji suštinski ne mora ni sa kim da se konsultuje i koji će uraditi ono što obeća

Prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću verovatno su prijale najviše državne počasti kojima je dočekan u Berlinu, pohvale na račun borbe protiv kriminala i korupcije koje vodi, ali sigurno mu nije još trebalo insistiranje nemačkog ministra spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslova Gvida Vestervelea da se više uključi u rešavanje kosovskog pitanja.

Upravo se Vučić trudio da se što manje izjašnjava o toku razgovora o Kosovu i Metohiji, toliko da je predsednik Srbije i bivši lider njegove stranke Tomislav Nikolić (od koga se to ponajmanje očekivalo) prvi u javnost izašao sa stavom o tome kako „srpske institucije na severu postaju kosovske”.

U jučerašnjem intervjuu iz Berlina Vučić je slikovito rekao da nam za dobijanje datuma za pregovore o članstvu u EU predstoji „hod po žici”. Ponudom koja se ne može odbiti Nemci su na tu „žicu” sada postavili Vučića sa problemom koji u ovim razgovorima u Briselu teško može da se završi povoljno po Srbe na Kosmetu.

Za održavanje ravnoteže na raspolaganju imaće samo štap koji su sasvim precizno juče opisali ambasadori EU, Nemačke i Francuske u Beogradu: „Odluka o dodeljivanju datuma zavisiće od ishoda dijaloga Beograda i Prištine a vreme je ograničeno – do 16. aprila, kada Evropska komisija podnosi izveštaj Savetu EU”.

Dvodnevni razgovori u Briselu nisu se završili nekim epohalnim pomakom: dogovorili su se o postojanju Zajednice srpskih opština, ali su se razišli u svim detaljima i formama funkcionisanja te zajednice. Prištinski list „Tribunal” tvrdi da je dogovoren način na koji će funkcionisati kosovska policija, ali su razgovori prekinuti kada je počelo da se razgovara o pravosuđu. Izvori ovog lista iz Brisela tvrde da je premijer Ivica Dačić tada rekao da mora da se konsultuje sa predsednikom Srbije o pitanju srpskih sudija koji rade na severu i koji su se zakleli pred šefom srpske države na Ustav Srbije.

Kako se u Briselu nije daleko odmaklo, a vreme je isticalo, Vučićevi nemački sagovornici su shvatili da pred njima u Berlinu sedi čovek koji ima njihovo poverenje, koji suštinski ne mora ni sa kim da se konsultuje u Srbiji i koji će uraditi ono što obeća.

Posle nemačke ponude Vučić je odmah reagovao iz Berlina i, objašnjavajući da je suština u tome da se vidi „šta se može učiniti povodom datuma a da se ne naruše nacionalni interesi”, dao okviran plan vlastitog angažovanja na kosovskom pitanju. „Srbija neće odustati od Zajednice opština na severu Kosova, pitanje bezbednosnih snaga na Kosovu je rešeno Rezolucijom 1244, ali je pitanje suda u severnoj Mitrovici ’teško pitanje’”, rekao je Vučić.

Bivši ambasador u Berlinu Ognjen Pribićević kazao je za „Politiku” da je sasvim logično što su Nemci tražili Vučićevo učešće u rešavanju kosovskog problema i da je takav zahtev proistekao iz činjenica da je u poslednjih godinu dana Vučić uspostavio bliske veze sa ključnim ljudima u nemačkoj politici, pre svega sa Kristofom Hojzgenom, najbližim saradnikom kancelarke Angele Merkel, i da je stekao poverenje.

„Mislim da je kod Nemaca to ključ, uopšte u njihovom mentalitetu jeste da obećaš samo ono što možeš da ispuniš. Vučić je do sada upravo tako i radio i sebi napravio veliki kredit među vodećim nemačkim političarima”, kazao je Pribićević.

On je dodao da je drugi razlog za takvu odluku taj što Nemci prate unutrašnju politiku i vide da je Vučić daleko najpopularniji političar, kao i njegova stranka, a vide i da je ozbiljno poljuljan kredibilitet premijera.

„Dakle, mene to ne iznenađuje, ali je sigurno da on neće zameniti Dačića”, zaključuje Pribićević i dodaje da je veliko pitanje koliko ikome odgovara da se angažuje na ovakvim pregovorima, „ali da se može pronaći formula i za Vučićevo uključivanje a da Dačić ostane i dalje glavni pregovarač”.

Sociolog Dušan Janjić podseća da je Vučić, iako se to nije javno videlo, dosta učestvovao i podržavao celu priču o pregovorima, po osnovu zajedničkog rada vlade oko ubrzavanja integracija i neposredno na samom Kosovu. „Osim toga intervenisao je u kriznim momentima nekoliko puta”, kazao je Janjić.

Na pitanje kako misli da će izgledati Vučićev angažman, Janjić je odgovorio da potpredsednik vlade „nema razloga da srlja u taj proces ili da ide po pregovaračkim sastancima”, nego će to činiti prvenstveno kroz vladu, podržavajući ono što je dogovoreno, koordinacijom sa Srbima na Kosovu, kroz svoje javne izjave, a možda i konsultativnim sastancima sa nekim važnim elementima u toj igri.Sigurno je i da je Dačićev ugled poljuljan, pre svega u zemlji, što je važno i u vezi sa implementacijom. Ako SNS ne stane iza toga, teško može išta da se realizuje”, zaključio je Janjić.

-------------------------------------------

Vučić: Najodgovorniji, najkrivlji ili najzaslužniji

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je juče u Berlinu da će kao predsednik najveće političke stranke u Srbiji „po prirodi stvari” odlučivati o ključnim pitanjima, ali da smatra da je za politički dijalog u Briselu „dovoljan” premijer Ivica Dačić.

„Politika” je u četvrtak objavila da je nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele u razgovoru sa Vučićem insistirao da se više uključi u rešavanje kosovskog pitanja, kao i da su drugi nemački državni funkcioneri isticali koliko cene njegov rad i koliko očekuju od njega da doprinese i u ovom pitanju.

Na pitanje da li je spreman da se neposredno uključi u taj dijalog i da li su to od njega tražili nemački zvaničnici, Vučić je za Tanjug rekao da će za svaku odluku koja bude doneta „bez ikakve sumnje – najodgovorniji, najkrivlji ili najzaslužniji” biti neko iz SNS-a.

„Neću da se skrivam iza lepih stvari, a da loše stvari budu prepuštene nekom drugom... Najveći deo odgovornosti u našoj zemlji, bez ikakve sumnje, a to znaju i nemački domaćini, stoji na našoj stranci, a lično ću ja snositi najveću odgovornost”, podvukao je Vučić.

Direktno upitan da li će „pojačati” srpski tim na nastavku političkog dijaloga Beograda i Prištine 4. marta u Briselu, on je kazao da nije neko ko misli da je slikanje i pojavljivanje najvažnije u životu i da smatra da je mnogo važnije kakav ćemo plan da napravimo i kakve ćemo odluke da donesemo.

Vučić je izrazio uverenje da je premijer Ivica Dačić „potpuno dovoljan”, dodajući da ne želi da kaže da će on biti kriv za neku odluku.

„Proporcionalno i na bilo koji drugi način odgovornost je naša najveća, pojedinačno – moja apsolutno”, zaključio je potpredsednik vlade.

B. Mitrinović

objavljeno: 23.02.2013.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.