Vučić sa Zemanom: Da sačuvamo državne interese i omogućimo bolji život građanima

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Sep.2019, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Zemanom: Da sačuvamo državne interese i omogućimo bolji život građanima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je češkog predsednika Miloša Zemana upoznao sa teškoćama sa kojima se Beograd suočava na evropskom putu i u odnosima sa Prištinom i da mu je preneo uverenje da će Srbija naći način da sačuva svoje državne interese i, u isto vreme, obezbedi bolji život za građane.

Vučić je, nakon sastanka sa Zemanom, rekao da ga je češki predsednik podsetio na De Golovu priču o politici svih azimuta i da mu je rekao da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mora da nastavi sa naporima da postane deo Evropske unije ali i da, u isto vreme, ne treba da se stidi dobrih odnosa sa Kinom i Rusijom i da sa njima želi da ima još bolju saradnju.

Vučić je rekao da je češkom predsedniku preneo zahvalnost zbog njegovog stava o Kosovu i zbog toga što ne krije da iskreno voli Srbiju i srpski narod i dodao da su retki takvi prijatelji Srbije.

"Nastavićemo politiku vojne neutralnosti jer je to odluka i Skupštine ali i naroda. Siguran sam da je to najbolja odluka. Jer time brinemo i o sebi, o čuvanju svog neba, ali imamo i dobre odnose sa NATO i dobru saradnju... Rane srpskog naroda iz 1999. godine još nisu zacelile i teško je pronaći nekoga ko razume šta je NATO radio 1999. godine", rekao je on.

Vučić je rekao da je bilo reči i o bilateralnim odnosima i ukazao da je robna razmena od 2008. godine sa Češkom utrostručena i da sada iznosi više od milijardu dolara.

"Hvala Česima što su postali četvrti investitor u Srbiju, posebno posle investicije u Telenor i Telenor banku", rekao je on i podsetio da je jedna češka kompanija kupila i Knjaz Miloš i da se otvara mogućnost saradnje i u oblasti vojne industrije.

On je dodao da u Srbiji, posebno u Beloj Crkvi i u nekim drugim mestima, živi i određen broj pripadnika češke zajednice koji su "divni ljudi koji vole Srbiju".

Predsednik je rekao da je zadatak Srbije da za njih uradi što više može da im omogući što bolje uslove za život.

Zemanu je prethodno priređen svečani doček.

Češki predsednik se nalazi u trodnevnoj poseti Beogradu, tokom koje će razgovarati s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić a govoriće i na Srpsko-češkom poslovnom forumu.

Vučić i Zeman su juče položili venac na Spomenik braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu.

Sa češkim predsednikom je u Srbiju došlo i skoro 50 privrednika i četiri ministra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zeman i predsednik češkog senata različito o Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Sep.2019

"Ukoliko Srbija nastavi u ovom pravcu, učlaniće se u Evropsku uniju, ali neće biti prva koja nije u NATO", poručio je predsednik Češke Miloš Zeman tokom susreta sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.  Takođe, odgovarajući na novinarsko pitanje, Zeman je naveo da će postaviti pitanje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.