Vučić sa Tuskom: Možemo da prihvatimo kompromis, ali ne i ponižavanje Srbije

Izvor: RTS, 25.Apr.2018, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Tuskom: Možemo da prihvatimo kompromis, ali ne i ponižavanje Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, pored brojnih konkretnih projekata, razgovarao i o najvažnijem pitanju za našu zemlju – pitanju Kosova i Metohije. Ističe da možemo da prihvatimo svaki kompromis, ali da ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije. Evropska unija će ostati najpouzdaniji partner Srbije i čitavog regiona Zapadnog Balkana, istakao je Tusk i dodao da će Srbija sama odlučivati o svojoj sudbini. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj pres-konferenciji posle sastanka sa Donaldom Tuskom, rekao da će pitanje Kosmeta, ukoliko ne bude rešeno na adekvatan način, bez sumnje biti prepreka našem evropskom putu.

Predsedniku Evropskog saveta je, kako kaže, pokazao Briselski sporazum i šta je sve Srbija uradila, te ponovio stav da je važno da dođemo do kompromisnog rešenja.
"Srbija je sve ispunila, smatramo da je važno da dođemo do kompromisnog rešenja. Nisam previše optimista, ali da li imamo prava da odustajemo, da se ne nadamo i ne očekujemo rešenje? Nemamo na to pravo", istakao je predsednik.
Poručio je da moramo da se trudimo da naša deca nemaju isti problem u budućnosti.
"I ko god bi glavu da mi skine i kaže da ja nekome nešto nudim... Nemam šta da ponudim ni prodam što neki pre mene nisu izgubili i dali. Imamo da ponudimo našem narodu budućnost, ali ćemo se boriti za budućnost i interese našeg naroda snažnije nego što su ranije neki drugi. Rekao sam Tusku da možemo da prihvatimo svaki kompromis, ali ne možemo da prihvatimo ponižavanje Srbije. To nikada ova zemlja nije dozvolila, pa neće ni u budućnosti", istakao je Vučić.
Primetio je da je pitanje KiM nešto što bi bilo dobro da sami, pa onda sa Albancima, pa sa Evropom i svetom rešimo, te poručio da to nije lako.
Ukazao je i da ne smemo da budemo slepi, te da moramo da razumemo šta se dešava oko nas u regionu.
"Ako budemo slepi kod očiju, pa ne razumemo šta se dešava oko nas, onda ćemo samo gubiti i sebe dovoditi u sve težu situaciju", kaže predsednik.
Razgovori o konkretnim projektima 
Predsednik je naveo da su on i predsednik Evropskog saveta razgovarali o brojnim i konkretnim projektima.

Dodao je da je danas potpisan finansijski ugovor između Evropske investicione banke (EIB) i kontrole letenja Srbije i Crne Gore, vredan više od 45 miliona evra.
Od toga je, kako kaže, 5,4 miliona evra namenjeno za Kontrolni toranj u Nišu, a da se to pogodilo upravo u danu u kojem se najviše priča o Nišu i posebno tamošnjem aerodromu.
Razgovarali smo i o auto-putu Niš–Priština, nastavio je Vučić naglasivši da auto-putevi treba da spajaju ljude, i da nije odustao od ideje izgradnje te saobraćajnice, bez obzira na to što su neki govorili da nije potreban.
Smatra da je taj put izuzetno važan i dodaje da je zamolio i Tuska i predsednika Evropske investicione banke Vernera Hojera da se ubrza procedura kako bi se krenulo u izgradnju deonice od Niša do Pločnika već u kasno leto ili u ranu jesen.
Napomenuo je i da je dobijen grant od 49,5 miliona evra za gasnu interkonekciju sa Bugarskom i da je zahvalan EK na tome. Istakao je i pomoć oko kliničkih centara, te naveo da je "blizu zatvaranja" cela procedura za Klinički centar u Beogradu.
"Sada je sve završeno, posao je od 68,8 miliona evra i ogromna je ušteda i očekivali smo da bude nešto skuplje", dodao je Vučić.
Naznačio je da je čitav posao oko kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu oko 400 miliona evra – 200 miliona mi i 200 miliona evra EIB.
Tusk: Srbija sama odlučuje o svojoj sudbini
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ističe da je glavni razlog njegove posete Beogradu priprema za Samit u Sofiji.

"Evropska unija jeste i hoće da bude najpouzdaniji partner Srbije i celog Zapadnog Balkana. Na našem samitu u maju, podsetićemo na našu spremnost da radimo na evropskoj perspektivi regiona. Ne volim propagandu i znam da mrzite kad vam neko kaže šta da radite", kaže Tusk.
U obraćanju medijima posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koje je u celini izgovorio na srpskom jeziku, Tusk je rekao da je uveren, znajući srpsku istoriju, da Srbi neće dopustiti da ne odlučuju sami o svojoj budućnosti. 
"Mnogo puta ste se u istoriji dokazali kao tvrdoglavi i nezavisni, da sami odlučujete o svojoj sudbini i znam da nećete dopustiti da se to promeni. Kao Poljak odrstao u komunizmu, sećam se kako smo se divili vašoj hrabrosti. Bili smo deo istog bloka, ali ste vi imali veću političku nezavisnost. U mojoj generaciji živi legenda o vašem herojskom i uspešnom otporu tokom Drugog svetskog rata, a kao Poljak odlično znam o čemu govorim. Od tog doba i Nemci znaju da je bolje biti na vašoj strani", napominje Tusk.
Ističe da je danas čitavom svetu jasno da o budućnosti Srbije neće odlučivati ni Moskva, ni Vašington, ali ni Ankara ni Brisel.
"O tome će odlučivati Beograd, a EU je mesto na kojem niko ništa ne nameće. U EU smo izgradili zajednicu kako niko nikada svoju nezavisnost ne bi platio svojom krvlju. Vredi posmatrati EU kao projekat sa strateškom dimenzijom, zajedno možemo skoro sve da postignemo – prosperitet, najviše standarde javnog života, demokratiju uz vladavinu zakona i slobodu govora, bezbednost i, iznad svega, uzajamno poštovanje i očuvanje nacionalnog identiteta", napominje Donald Tusk.
"Preko 60 odsto srpske trgovine odvija se sa EU"
Kaže da je predsednik Srbije Srbin od krvi i mesa.
"Mislim da je nemoguće naći većeg Srbina od njega. U njemu prepoznajem srodnu dušu i sâm sam nekada bio fudbalski navijač, obojica znamo da u životu i politici nekad morate da se složite", objašnjava Tusk.
Ističe da je Aleksandar Vučić živi dokaz da se u isto vreme može biti veliki patriota i racionalni pragmatičar.
"Vaš predsednik je pokretač ambiciozne vizije ekonomskog povezivanja regiona. Zahvaljujući njegovoj viziji i odlučnosti, Samit u Sofiji biće posvećen i jačanju privredne saradnje", dodaje Tusk i podseća da je EU i sada najveći investitor, donator i trgovinski partner Srbije.
Napominje da se preko 60 odsto srpske trgovine odvija sa EU.
"Hteli bismo da u budućnosti produbimo naše ekonomske veze i zato će Samit imati za cilj da pojača povezanost EU i Zapadnog Balkana. Mi hoćemo da osnažimo saradnju gde će ona biti od najveće dobrobiti, što podrazumeva i investiranje u puteve, železnice, podrazumeva i više studentskih i kulturnih razmena i smanjivanje troškova za roming, olakšan prelaz granica", kaže predsednik Evropskog saveta.
Napominje da je sa Vučićem razgovarao i o situaciji na Zapadnom Balkanu.
"Hteo bih da zahvalim Aleksandru Vučiću na ličnom zalaganju na dijalogu sa Prištinom. Znam da je to teško pitanje sa jakim emotivnim nabojem, ali i strateški izbor koji će se na kraju isplatiti", objašnjava Tusk.
U tom kontekstu citirao je i srpskog pisca Borisava Pekića, koji je, kako je rekao, život posvetio evropskim vrednostima i pre 30 godina napisao članak "Želja za Evropom", u kojem je rekao da želi da istorija Srbije bude i njena budućnost, a ne samo patriotsko sećanje.
Kako kaže, od tada su region i Srbija prošli kroz teška vremena, a sada je vreme da se gradi budućnost uz Srbiju kao delom objedinjene Evrope.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tusk: Nema većeg Srbina od Vučića

Izvor: Mondo, 25.Apr.2018

"Može kompromis, ali ne i poniženje", kaže Aleksandar Vučić o problemu Kosova posle susreta sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom. "Mislim da je nemoguće naći većeg Srbina od Vučića", tvrdi Tusk....Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je sa predsednikom Evropskog Saveta...

Nastavak na Mondo...

Vučić sa Tuskom: Možemo da prihvatimo kompromis, ali ne i ponižavanje Srbije

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Apr.2018

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, pored brojnih konkretnih projekata, razgovarao i o najvažnijem pitanju za našu zemlju – pitanju Kosova i Metohije. Ističe da možemo da prihvatimo svaki kompromis, ali da ne možemo da prihvatimo...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.