Vučić razgovarao sa članovima Sabora SPC

Izvor: Večernje novosti, 01.Jun.2013, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić razgovarao sa članovima Sabora SPC

CRKVA će biti uključena u nastavak pregovora između Beograda i Prištine, kada na dnevni red dođe pitanje statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji. Ovo je u petak dogovoreno na sednici Svetog arhijerejskog sabora SPC, kome je na poziv arhijereja prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. On je više od dva sata odgovarao na pitanja episkopa o briselskom sporazumu i detaljima razgovora s vlastima u Prištini. Vladika bački Irinej (Bulović) i Vučić poručili su >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da Crkva i država treba zajednički da rade u interesu građana Srbije. Oni su se usaglasili da su gledišta Crkve i države, iako različita u detaljima, u suštinskim pitanjima identična - da nema priznavanja „kosovske realnosti“ i da treba učiniti sve da srpski narod ostane u pokrajini. - Zaključili smo da moramo zajednički da radimo, iako se nekada i ne slažimo - rekao je Vučić, posle sednice najvišeg crkvenog tela. - Gotovo svi u Saboru želeli su da čuju mišljenje vlade. O KiM sam govorio bez uvijanja, a posebno su mi važne reči patrijarha i vladika da žele da budu uz svoj narod. Vladika Irinej je poručio da suštinskih razlika u stavovima Srpske pravoslavne crkve i države nema: - Slažemo se oko zaštite svetinja i kulturnih dobara, kao i o integritetu i budućnosti našeg naroda na KiM. Briselski sporazum svi razumemo kao izbor, ne onoga što je poželjno, već onoga što je bilo moguće ostvariti. Kako saznaju „Novosti“, precizirano je i da SPC bude uključena u razgovore sa Prištinom. Crkva će insistirati da se za njen status i imovinu u pokrajini dobiju garancije međunarodne zajednice. NISAM IZDAJNIK NIKADA neću prihvatiti da sam izdajnik, niti da je to bilo ko u Vladi. To sam direktno rekao vladiki Amfilohiju - rekao je Vučić ispred Patrijaršije i naglasio da Vlada radi sve što je moguće za dobrobit naših građana. - Svoj narod volimo isto koliko i vladike. Njihovu brigu razumemo, ali ne i teške reči koje su se čule - kazao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Patrijarh Irinej u nedelju u Kragujevcu

Izvor: Akter, 01.Jun.2013

Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) posetiće u nedelju Saborni hram u Kragujevcu, potvrđeno je u šumadijskoj eparhiji

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.