Vučić pred Berlin: Naša pozicija ni laka, ni jednostavna

Izvor: RTS, 27.Apr.2019, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić pred Berlin: Naša pozicija ni laka, ni jednostavna

Na predstojećem sastanku u Berlinu, biće svi oni koji su priznali Kosovo, sem BiH, istakao je predsednik Aleksandar Vučić, posle završnog obraćanja na kraju Foruma "Pojas i put" u Pekingu. Srbija je, prema njegovim rečima, jedina zemlja koja je, uz domaćina, dobila najveći aplauz. To je, navodi, iznenađujuća čast do koje se došlo otvorenošću naše delegacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednik Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da u Berlinu ne postoji niko ko nije priznao Kosovo, sem BiH. 

"Mi ćemo tamo biti jedini koji će da se suprotstavljaju toj ideji i da se na drugačiji način bore za budućnost posmatrajući je iz drugačijeg ugla. Naša pozicija nije nimalo laka i jednostavna", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima i Makron i Merkelova su veliki i ozbiljni ljudi, oboje izuzetno ceni i veruje da će pronaći izbalansiran pristup kako da se problemi između Beograda i Prištine, za koje smatra da ih nismo dodatno izazivali, u budućnosti reše.
Srbija pouzdan partner
Predsednik Vučić je rekao da mu se čini da je napravljen, kako se to kod nas kaže, dobar prolaz u NR Kini. 
"Ali smo govorili istinu, govorili ono što mislimo i govorili dobro o saradnji sa NR Kinom. Ponosan sam na činjenicu da sam dobio priliku da poslednji govorim na skupu, ali istovremeno i da sedim sa desne strane na ručku pored predsednika Sija".
Ono što dobijamo to su radna mesta, veći BDP i bolji životni standard građana Srbije, dodao je predsednik Vučić.
"Ovo prvo smo zaslužili čini mi se posvećenim pristupom, dobrim radom, iskrenošću, lojalnim prijateljstvom i, verujem, činjenicom da je Srbija pouzdan partner i NR Kine, ali i svih drugih koji je žele za partnera, a ne samo za nekoga ko predstavlja malu zemlju i koja bi trebalo da bude poslušna", naveo je Vučić.
Vučić je istakao da je bilo diskusija i specijalnih predstavnika nekih zapadnih vlada, i prilično je oštro na neke od primedbi reagovao i predsednik Si.
"Nije moje da o tome govorim, ali sam ja govorio sve što znam iz sopstvenog iskustva, nijednu netačnu reč izgovarajući. Rekao sam da sam neretko bio pod raznim vrstama pritisaka i da o tome mogu da svedočim koliko hoćete, ali da nikada nisam bio pod bilo kakvim pritiskom nekoga iz NR Kine, ni političkim, ni ekonomskim", naglasio je predsednik Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.