Vučić o rešenju kosovskog pitnaja: Ne vidim. Kada sam video onda su svi rekli da sve što vidim loše vidim

Izvor: B92, 07.Jun.2020, 18:36

Vučić o rešenju kosovskog pitnaja: "Ne vidim. Kada sam video onda su svi rekli da sve što vidim loše vidim"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je ukidanjem mera otvoren prostor za dijalog sa tzv. Kosovom.

Vučić je rekao da očekuje dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajcaka u Beograd i Prištinu posle izbora u Srbiji 21. juna.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Vučić je poručio da je odustao od velikih inicijativa za rešavanje pitanja Kosova i da čeka šta će biti predloženo.

"Ukidanjem mera otvara se mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da počnemo da razgovaramo, ukoliko ta mera ostane i opstane duže od nekoliko dana i verujem da to nije pitanje preganjanja i nadgornjavanja između dve strane, već je pitanje suštine, pitanje slobodnog protoka roba, usluga, ljudi i kapitala", kazao je Vučić.

Kaže i da smatra da je tu reč o jednoj od najvažnijih sloboda savremenog sveta, te da je uveren da će to dobro da utice na ekonomiju i Beograda i Prištine, na ljude.

"Dakle, ne samo Srbe, već i Albance, da će to da stvori neku vrstu okvira da naše biznis zajednice mogu da sarađuju neuporedivo bolje. Naravno, to će otvoriti mogućnost za politički dijalog između nas", poručio je.

Upitan kada konkretno očekuje početak dijaloga, navodi da bi to moglo bitri po okončanju srpskih izbora krajem juna, kada očekuje dolaza Lajčaka u Beograd i u Prištinu.

Vučić, međutim, nije komentarisao izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da neće ići u Brisel, navodeći da su to "njihove unutrašnje stvari".

"Neko želi da kaže da hoće da čuje ili sluša samo Amerikance, a ne Evropljane, a sa druge strane imaćemo one koji će da kažu da su otvoreni za Evropljane, tako da će svako svoju priču da priča", kaže Vučić te dodaje da ne treba zaboraviti da su "oni čedo i američko i nemačko i svih onih koji su stvarali nezavisnost Kosova", te da će šta god da urade uvek imati "popust i dobru volju" onih koji su stvorili ili stvarali nezavisnost tzv. Kosova.

Mi, naprotiv, kako primećuje, nismo u toj situaciji i ne možemo da izbegavamo razgovor.

Upitan kako uvidi ulogu Amerike, a kako EU u dijalogu kaže da nije u redu da o tome javno govori, te napominje: Mi smo na evropskom putu, a sa druge strane Amerika je najveća svetska sila i sada vi očekujete od mene da se zamerim jednima ili drugima".

"Suviše smo mi mali da bismo to mogli da uradimo i da bih imao pravo da Srbiju dovedem u težu poziciju. To mi ne pada na pamet. Mi razgovaramo sa svima. Novinari, ne vi, već mnogi novinari koji su sa nama razgovarali uvek razgovaraju o tehničkim pitanjima - kada će doći datum, kada ćete da razgovarate, ali niko ne priča o suštini", primećuje Vučić.

Podseća da on sve vreme pita: ako vi budete povukli svoju želju za učlanjenjem u međunarodne organizacije na 60 dana, nema problema, evo mi ćemo pod tim uslovom da prekinemo kampanju odpriznavanja na 60 dana.

U tom kontekstu kaže da to i nije problem, već tehnika, a da je njegovo pitanje suština, a to je pitanje šta je dijalog, o čemu razgovaramo i šta je ono što bi trebalo da dođe na kraju dijaloga. "Jer, ako je to samo - hajde Srbi priznajte nezavisnost Kosova, da završimo sa tom pricom, to na takav način svakako neće ići", poručuje.

Na molbu da komentariše svoj stav koji je više puta navodio, a to je da će Kosovu pokušati da Srbija dobije najviše moguće, a da izgubi najmanje moguće, Vučić precizira: "Najmanje što mora".

Šta vidi kao rešenje, na to pitanje Radija Slobodna Evropa, srpski predsednik odgovara: "Ne vidim. Kada sam video onda su svi rekli da sve što vidim loše vidim, da svi oni koji su van Balkana i koji nemaju veze sa Srbima i Albancima bolje da oni rešavaju taj problem nego oni koji su direktno umešani u problem, oni o čijoj se kući radi, a to su Srbi i Albanci. A to je inače ponašanje velikih sila već više od 150 godina na ovom prostoru".

"Dakle, oni imaju svoj interes i svoje odluke, oni misle da je važno da njihovi ciljevi budu poštovani, ispunjeni, a ne sekiraju se šta o tome stvarno misle Srbi i Albanci. I zato sam ja i u Ujedinjenim nacijama kada sam govorio - pustite balkanske narode da sami ureduju svoje odnose i u prošlosti bi bilo mnogo manje krvi i mnogo manje problema. Ali ja sam dovoljno svestan da smo svi mi zajedno mali i da ce naravno uvek biti onih na Balkanu koji ce gledati da se dodvore tim velikima, mnogo više nego da sa svojim prijateljima ili komšijama naprave bolje odnose", navodi Vučić.

Zbog toga je, kaže, odustao od nekih velikih inicijativa i čeka da vidi šta će nam biti predloženo.

"I ako me pitate, zato sam to rekao, šta je to konkretno šta očekujem. Ne očekujem ništa. Ne znam šta će. Kada kažem nešto će biti, ali ne znam šta bih očekivao. Ništa konkretno", kaže Vučić.

Kaže i da ne postoje nikakvi rokovi, da će Srbija da razgovara u dobroj veri i sa željom da obezbedimo mir i stabilnost u narednim decenijama, jer, kako navodi, Srbi i Albanci su dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu i to će biti slučaj i za sto godina i za 200 godina.

"Da li cemo uspeti da obezbedimo tu vrstu stabilnosti, da li cemo imati dovoljno razumevanja za one druge, da li cemo imati dovoljno pameti da potražimo kompromis, a ne samo da tražimo nacin kako da okrivimo drugu stranu, to je vec drugo pitanje", napominje srpski predsednik.

Upitan šta su po njemu crvene linije kad je u pitanju Kosovo,objašnjava: "Kada god govorite o crvenim linijama, vi niste spremni za razgovor. Što ne znaci da one ne postoje. Ali kada pocnete da govorite o tome kao što govori albanska strana koja kaže - a ne, ne, celo Kosovo je naše, pa cemo još malo da uzmemo Preševo, Bujanovac i Medvedu, cekam samo da kažu kada ce da uzmu i Kragujevac i Kraljevo. Iskreno, nasmejete se i nastavite dalje. Kada ulazite u razgovor ulazite u razgovor u dobroj veri i da budete spremni za kompromise. Da li ce to biti moguce, to cemo da vidimo", poručio je Vučić.

Na opasku da Ustav Srbije kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije, te na pitanje šta hje u tom slučaju plan, Vučić kaže da je u Ustavu Srbija jedinstvena teritorija ukljucujuci i Autonomnu Pokrajinu Kosovo i Metohiju, dok Ustav Kosova govori o nezavisnoj državi.

Podseća da su 22 zemlje Evropske unije priznale, a da pet nije priznalo nezavisnost Kosova.

"Šta sada da radimo? Koja je to teritorija? I zato sam rekao da je važno da razgovaramo i da razumemo pozicije jedni drugih", zaključio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija opredeljena za članstvo u EU i da od toga ne odustaje, kao i da će Srbija postepeno da usaglašava svoju politiku sa politikom EU a da će istovrmeno da štiti svoje nacionalne i državne interese.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa podsetio da Srbija sa EU ima najveću trgovinsku razmenu, između 66 i 67 odsto, ali da ima i ima specifičnu situaciju po pitanju Kosova i Metohije.

Govoreći o tome da li će biti moguće da Srbija vodi balansiranu politiku saradnje sa Rusijom i Kinom, a sa druge strane da pretenduje da bude članica EU, Vučić kaže da mnoge članice EU dobro sarađuju i sa Rusijom i Kinom, a da Srbija ima gotovo 1.000 puta manju trgovinsku razmenu sa Kinom, nego samo dve zemlje EU.

"Ne znam na koji tačno deo je neko mislio, sem što postoji naravno ona latinska što priliči Jupiteru, ili kako smo mi to preveli jer nam se bolje rimuje - što priliči bogu nek'' priliči volu. Neki na to imaju pravo, neki na to nemaju pravo i ja to razumem. Neki su veliki, neki su mali, ali ne znači da je to baš uvek pravično", rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše da li je u njegovim izjavama tokom krize izazvane pandemijom bilo evroskepticizma Vučić kaže da je veoma srećan kada na izuzetno pristojan način izvučete sve ono što želite da dobijete i da je u razgovorima sa EU važno da oni mogu da kažu sve što misle, ali i da "mi njima možemo da kažemo sve što mislim".

Prema nnjegovim rečima, pravilo "Da čujemo i drugu stranu" je jedno od osnova demokratije i razlog zbog koga se Srbija nalazi na evropskom putu - da ne može da nam bude zabranjeno da izrazimo svoj stav i svoje mišljenje.

"Ali kao što rekoh, kada to oni kažu onda je to logično, normalno i OK, kada to kaže neki mali Vučić onda je to nedozvoljeno i ko si ti da imaš pravo na takav stav i takvo mišljenje. Tako da ne mislim da sam rekao bilo šta strašno. Mislim da su svi videli određene slabosti (EU), brzo su prevaziđene, što je dobro, što je odlično za EU i ja se danas nadam da će EU brzo izaći iz ekonomske krize", rekao je Vučić.

Vučić je rekao za sebe da je pragmatičan i racionalan, da ima razumevanja da sasluša, čuje.

"Dakle, moji stavovi su uvek veoma racionalni i u nekim trenucima neki me optužuju za ne samo evrofiliju već i za evrofanatizam i tu govorim o ljudima sa desnog spektra političke scene u Srbiji i onima koji su ispred ove zgrade protestovali nebrojeno puta, a sa druge strane imate one koji me stalno optužuju za evroskepticizam. Ja mislim da je to evrorealizam ili evroracionalizam i da sam stvari postavljao uvek na pristojan i pravedan način", rekao je Vučić.

Dodao je da kao što u Evropi postoji evroskepticizam prema procesu proširenja, tako i kod nas mora da se razume da postoje dva razloga zašto nije oduševljenje na onom nivou na kojem bi neko u Evropi želeo da to vidi, a to su pritisci da se problem KiM reši na štetu Srbije i to što proces proširenja predugo traje.

Kada se radi o istraživanju u kojem je iskazano da građani Srbije vide Kinu kao najvećeg donatora Vučić napominje da je ono rađeno najverovatnije tokom epidemije i ističe da je EU ubedljivo najveći investitor i ubedljivo najveći donator u Srbiju.

Kada se radi o Rusiji, Vučić ističe da je ona tokom epidemije pomogla koliko je mogla, jer je i sama suočena sa krizom, zbog čega joj je zahvalan.

Upitan koliko su odnosi Srbije i Rusije narušeni aferom sa ruskim diplomatom, Vučić kaže da ne sme da se dozvoli da takve stvari uništavaju odnose između prijateljskih država i da mu se čini da je Srbija reagovala na ozbiljan i odgovoran način u tom trenutku.

"Rusija je za nas prijateljska zemlja, trudimo se da taj odnos očuvamo, trudimo se da razumeju i naš evropski put, a mislim da je i njima jasno koliko je teška pozicija Srbije i hvala im na tom razumevanju, kao što se zajedno sa njima borimo za to da ne dođe do revizije istorijskih činjenica iz Drugog svetskog rata, što je (važno) za Srbiju i za srpski narod", rekao je predsednik SRbije.

Vučić je objasnio i da je kada su Predsedništvo Srbije okružile pristalice opozicije jedan predstavnik Rusije došao i predložio da se formira tehnička vlada s predstavnicima opozicije, što je on odbio, ali i da su mu kasnije iz zvanične ruske administracije rekli da to nije zvanični predstavnik iako je reč o nekome ko nije nepoznat ni ruskoj, a ni srpskoj javnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je s crnogorskim predsednikom Milom Ðukanovićem u Jerusalimu početkom godine "civilizovano razgovarao", ali da nisu bili saglasni po pitanju položaja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, kao i da treba da razgovaraju o odnosima dve zemlje koje bi po svemu morale da budu najbliže.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa istakao da ima mnogo prostora za unapređenje odnosa Sbije i Crne Gore.

Upitan da li je razgovor moguć ako Crna Gora smatra da je to mešanje u unutrašnje stvari te države, Vučić je rekao da se on bori za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori koji čini skoro 30 odsto ukupnog broja stanovništva i da je normalno da Crna Gora pita kakvo je stanje pripadnika njihove manjine u Lovćencu ili Malom Iđošu .

"Ne vidim ništa loše u tome i ništa što bi na bilo koji način ugrozilo nezavisnost Crne Gore, niti to radim. Uz osmeh propratim te priče: ''Mi imamo mehanizme. Prijavićemo NATO-u''. Vi se na to nasmejete i kažete ''OK'' i samo guraj dalje", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, srpska manjina u Crnoj Gori nema regulisan status ni kao manjina, ni kao narod, ni kao konstitutivan narod i dodao da Albanci u Severnoj Mkedoniji, kojih je procentualno manje nego Srba u Crnoj Goriu, imaju neuporedivo veća prava.

Upitan šta savetuje predstavnike Srba, Vučić je rekao da gleda kako Srbija može da pomogne opstanak srpskih institucija, dakle Matice srpske u Crnoj Gori.

"Mi nemamo taj problem kada neko drugi želi, recimo da BiH hoće da osnuje konzulat u Novom Pazaru i svi su nešto sprečavali i ne znam šta, ja sam rekao nema problema. Turska, izvolite ljudi. Uložićete neki dinar, donećete nešto, napravićete nešto, nikakav problem sa tim nemam. Hoćete vi da uložite u prava Crnogoraca u Srbiji, samo izvolite", rekao je Vučić.

Kao primer, Vučić navodi mađarskog premijera Viktora Orbana koji je uložio milione evra u mađarsku zajednicu u Vojvodini istakavši da Srbija sa tim nije imala problema već je to i podržala.

"To je, čini mi se, nešto što je evropski pristup, evropski standard, ali ne samo to. To je pitanje želje da imamo najbolje odnose sa ljudima koji pripadaju različitim nacijama i verama", rekao je on.

Govoreći o odnosima s Mađarskom, Vučić kaže da su zahvaljujući Orbanu odnosi Srba i Mađara apsolutno najbolji u našoj savremenoj istoriji.

"I nemojte da zaboravite, da mi u Vojvodini imamo ubedljivo najmanji broj incidenata u poslednjih šest godina u našoj istoriji u poslednjih, dakle, od Prvog svetskog rata, od Trijanonskog sporazuma do danas. Dakle, od 1918. godine do danas, poslednjih šest godina su ubedljivo najbolji (period) u odnosima između Srba i Mađara", rekao je Vučić.

On dodaje da je sa Orbanom imao različit stav po pitanju migrantske krize, ali da su poštovali dogovore što on veoma poštuje.

"Pomogli su nam i tokom epidemije korona virusa, pomogli i savetima i kako da dođemo do opreme, pomogli i u opremi i moram da kažem da su svuda i na svakom mestu pomogli i podržavaju Srbiju. A to da li će neko da iskoristi priliku da negde nekoga napadne, mene to ne zanima. Nisam ja tu da bih podilazio bilo kome u svetu. Moj je posao da uradim najbolje za građane Srbije i to se trudim da učinim", zaključio je Vučić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.